‘Mogelijk 2.100 ontslagen bij Lufthansa’

Om de ontslagen te voorkomen moeten de ondernemingsraad en vakbonden het eens worden over drastische bezuinigingsmaatregelen.

In Hamburg staan 1.700 banen in het onderhoud van vliegtuigmotoren en 400 in revisie op de tocht. Foto Ralph Orlowski / Reuters

De grootste Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa wil mogelijk 2.100 banen schrappen op de afdeling Lufthansa Technik. Dat schrijft weekblad Der Spiegel. Zo zou het concern de strijd weer aan kunnen met internationale concurrentie. De mogelijke ontslagronde volgt op eerdere bezuinigingen bij het bedrijf.

In Hamburg staan 1.700 banen in het onderhoud van vliegtuigmotoren en 400 in revisie op de tocht. Om de ontslagen te voorkomen moeten de ondernemingsraad en vakbonden het eens worden over drastische bezuinigingsmaatregelen. Het bedrijf wil daarom de lonen verlagen en werknemers op zondag laten werken, meldt het weekblad. Hiervoor zou al een aanvraag zijn ingediend bij de stad Hamburg.

Een woordvoerder van Lufthansa bevestigde de “herstructureringsplannen” aan het weekblad. Deze zouden nodig zijn “om te kunnen overleven in de internationale concurrentie”. Een aantal jaar geleden heeft Lufthansa al een deel van het arbeidsproces verplaatst naar lagelonenlanden. Zo wordt het motoronderhoud nu in het Poolse Katowice uitgevoerd.

Stakingen kostten honderden miljoenen euro’s

Lufthansa heeft het afgelopen jaar veel te maken gehad met stakingen. De piloten legden sinds april 2014 zeker dertien keer hun werk neer uit onvrede over de bezuinigingsplannen. Inmiddels heeft de luchtvaartmaatschappij een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. De lonen zouden met 2,2 procent omhoog gaan, plus een eenmalige betaling van 3.000 euro over 2015 voor de circa 19.000 stewards en stewardessen.

In november werden, vanwege de stakingen, 4.700 vluchten geschrapt en waren ongeveer 550.000 passagiers de dupe. De acties kostten Lufthansa honderden miljoenen euro’s.

    • Marissa van Loon