Migranten protesteren in vluchtelingendorp Idomeni

In Griekenland werd een gerucht verspreid dat de Grieks-Macedonische grens zondag zou opengaan.

Een migrant houdt een protestbord vast tijdens het protest aan de Grieks-Macedonische grens.
Een migrant houdt een protestbord vast tijdens het protest aan de Grieks-Macedonische grens. Foto Ognen Teofilovski / Reuters

Enkele honderden migranten protesteerden zondag bij het Griekse plaatsje Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens uit woede dat de grens ondanks geruchten niet openging. Dat meldt persbureau AP.

De Griekse oproerpolitie stond tussen de grens en de protestanten in. De Macedonische politie stond ook klaar om in te grijpen, maar de demonstratie verliep vreedzaam. De demonstranten riepen onder meer “Open de grenzen!” en hielden borden omhoog met “Geen geweld, we willen alleen oversteken” en “Vrij verkeer is een recht voor iedereen”.

Syriërs en Irakezen hinderen protestanten

Even later mengden Syriërs en Irakezen zich in het protest. Niet om de protestanten te steunen, maar juist om ze tegen te houden. Twee keer zouden de demonstranten door de Syrische en Irakese groep zijn doorgebroken, om vervolgens door de Griekse oproerpolitie te worden tegengehouden.

Volgens de politie maken de Syriërs en Irakezen geen deel uit van het protest en bestaat de protesterende groep uit Afghanen en Pakistanen. Irakezen en Syriërs kunnen als oorlogsvluchtelingen de Europese Unie bereiken, maar de Balkanroute zit momenteel potdicht.

Geruchten

De protestanten zijn aangemoedigd door linkse activisten die geruchten hebben verspreid dat de grens zondagmiddag weer open zou gaan bij Idemoni, volgens persbureau AFP. Daardoor begaven honderden extra vluchtelingen zich weer naar het grensstadje.

De Griekse overheid hoopt dat het vluchtelingenkamp in Idomeni eind april is geëvacueerd en dat de migranten naar doorvoercentra gaan die door heel Griekenland zijn opgezet. Momenteel verblijven 11.500 migranten in Idomeni.

Lees ook: de details van het akkoord tussen Turkije en de EU Dit is hoe EU-landen illegale migratie willen verminderen

Sinds het akkoord tussen Turkije en de EU daalt het aantal vluchtelingen dat via Griekenland Europa probeert binnen te komen, volgens cijfers van UNHCR. Waar voor het akkoord duizenden per dag in Griekenland arriveerden, ligt dat aantal nu rond de honderd per dag. In totaal verblijven meer dan 50.000 vluchtelingen in Griekenland.