Italië pakt verdachte van aanslagen in Brussel op

De man wordt ervan verdacht valse papieren te hebben gemaakt voor de aanslagplegers in Parijs en Brussel.

Politie bewaakt de Wetstraat en het afgezette metrostation Maalbeek, een dag na de aanslagen in Brussel. Foto Jonas Roossens / ANP

De politie in Italië heeft zaterdag een Algerijn (40) opgepakt die ervan verdacht wordt valse papieren te hebben gemaakt voor islamitische militanten. Dat meldt persbureau Reuters. De man zou papieren hebben vervalst voor onder meer de aanslagplegers in Parijs en Brussel. Eerder had België al een Europees opsporingsbevel naar hem uitgevaardigd.

Het zou gaan om Djamal Eddine Ouali. Hij werd door een speciale antiterreureenheid gearresteerd in Bellizzi, een dorpje in de buurt van de Zuid-Italiaanse stad Salerno. Zijn naam dook in oktober al op tijdens huiszoekingen in Brussel. Bij die huiszoeking werden ook foto’s en aliassen van militanten die betrokken waren bij aanslagen in Parijs en Brussel gevonden. De verwachting is dat Ouali binnen een paar dagen wordt uitgeleverd aan België.

Dinsdag werden er meerdere aanslagen gepleegd in Brussel: twee op vliegveld Zaventem en één in metrostation Maalbeek. Daarbij kwamen zeker 31 mensen om het leven en nog eens 270 anderen raakten gewond. Drie terroristen bliezen zichzelf op. Twee van hen zijn geïdentificeerd als Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui. Zij bliezen zichzelf op op Zaventem.

Zaterdag pakte de politie Faycal C. op, die volgens diverse Belgische media “de man met het hoedje is” op de vrijgegeven foto van Zaventem. De aanslagen werden vrij snel opgeëist door terreurgroep IS.

Nieuwe beelden IS: aanslagen slechts ‘een waarschuwing’

In een nieuwe video heeft IS opnieuw de aanslagen in Brussel opgeëist, meldt persbureau ANP. Op de beelden zou de Antwerpse Syriëganger Hicham Chaib te zien zijn. Hij was een van de leidende figuren binnen de terroristische groep Sharia4Belgium. In het Frans zegt hij dat de aanslagen in Brussel slechts “een waarschuwing” waren.

Vervolgens spreekt de voortvluchtige Syriëganger de Belgische regering toe.

“De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd. Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims. Daarom wil ik zeggen dat de aanvallen in Brussel enkel en alleen de oogst is die jullie hebben gezaaid met jullie eigen handen”.

De video eindigt met een executie van een gevangene.

    • Marissa van Loon