Islamitische Staat volledig verjaagd uit Palmyra

Het Syrische regeringsleger heeft Palmyra heroverd op IS. De jihadisten zijn gevlucht.

Regeringstroepen bij een beschadigd paleis in Palmyra. Foto AP / SANA

Het Syrische regeringsleger heeft Palmyra volledig heroverd op Islamitische Staat. De jihadisten zouden zijn gevlucht.

Persbureau AFP meldt op basis van een militaire bron dat de historische oasestad weer in handen is van het Syrische regime. Inmiddels melden ook staatsmedia en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten de herovering van Palmyra. Drie weken geleden begon het regeringsleger, ondersteund door Russische luchtaanvallen, een offensief nadat Palmyra in mei vorig jaar werd ingenomen door IS.

“Het leger en de aan de regering gelieerde strijdkrachten hebben de volledige controle over Palmyra overgenomen.” - Syrische staatstelevisie.

Destijds was de inname door IS een grote klap voor het regime van president Basdhar Al-Assad. De stad ligt strategisch op een kruispunt van wegen richting gebieden die in handen zijn van het regime: de hoofdstad Damascus en de stad Homs, alsmede de provinciehoofdstad Deir es-Zor in het oosten. Laatstegnoemde geldt als IS-bolwerk en de strijders die Palmyra nu zijn ontvlucht zouden daarheen en naar Raqqa zijn gegaan.

‘Doodsteek voor IS’

Het Syrische leger zegt dat de val van Palmyra “een doodsteek is voor IS” en dat het de moreel van de jihadisten zal ondermijnen. Regimetroepen zullen nu naar eigen zeggen opruken naar de IS-bolwerken Raqqa en Deir es-Zor.

De Syrische staatstelevisie heeft inmiddels beelden getoond van Palmyra, meldt AP. Te zien waren onder meer de restanten van de verwoeste Tempel van Bel. Elders stonden veel van de Romeinse zuilen nog overeind.

De Syrische regering wil de gedeeltelijk verwoeste historische stad Palmyra volledig reconstrueren.

“We zullen de verwoeste tempel herbouwen op een manier waarmee die zijn historische identiteit behoudt”, hoofd van het Syrische Museum, Mamun Abdul-Karim.

Mijnen

Drie dagen geleden was het leger dermate ver opgerukt dat het Palmyra gefaseerd kon binnentrekken. De historische stad, onder meer bekend om haar ruïnes uit de Romeinse tijd, ligt bezaaid met boobytraps, bommen en mijnen. Volgens de militaire bron van AFP is het leger nu bezig deze te ontmantelen.

Palmyra herbergde voor de inname door IS diverse bekende monumenten die op de UNESCO-werelderfgoedlijst stonden. Meermaals werden beelden gepubliceerd waarop vernielingen door de jihadisten werden getoond. Grote vraag is dan ook hoezeer de oude stad, voorheen jaarlijks bezocht door duizenden toeristen, nog intact is.

De tol die de gevechten om Palmyra hebben geëist, ligt aan beide kanten hoog. IS zou alleen gisteren bij ruim veertig Russische luchtaanvallen zo’n honderd man hebben verloren. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kostte de strijd om de tweeduizend jaar oude stad zeker vierhonderd IS-manschappen het leven. De pro-regimestrijdkrachten zouden zeker 180 man hebben zien sneuvelen.

Twitter avatar ReutersWorld Reuters World Syrian army recaptures Palmyra from Islamic State: state media https://t.co/3EBnBQgvVz https://t.co/r0ttaiwwJ2
    • Jules Seegers