Eindelijk weer eens een overwinning voor Peter Sagan

In de eindsprint rondde de wereldkampioen zijn goed gedoseerde werk in de ontsnapping bekwaam af.

De Slowaak Peter Sagan viert zijn overwinning als hij over de finish rijdt. Foto Luc Claessen / via AFP

Eindelijk weer eens een overwinning voor Peter Sagan, zondag in de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem. In de eindsprint van een kopgroep van vier renners rondde de wereldkampioen zijn goed gedoseerde hoeveelheid werk in de ontsnapping bekwaam af. Hij liet na 242 kilometer de Belg Sep Vanmarcke (tweede), de Rus Vjatsjeslav Koeznetsov en de Zwitser Fabian Cancellara achter zich. “De conditie is goed”, sprak de flamboyante Slowaak na afloop met een brede lach. “Ik ben heel blij.”

Tweede plaatsen in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, afgelopen vrijdag alweer tweede in de Vlaamse semiklassieker E3 Prijs Harelbeker, na een kansloze sprint tegen medevluchter Michal Kwiatkowski. Zo vaak de wedstrijd kleur gegeven, zo vaak niet kunnen afronden. “Gisteren had ik het zwaar”, gaf Sagan (26) in de perszaal in Wevelgem na enig aandringen toe. “Maar je moet als wielrenner niet teveel denken aan slechte dingen.” Was hij echt nooit in paniek na zijn verrassende nederlaag in Harelbeke, de 71ste tweede plaats in zijn carrière als profrenner? “Waarom zou ik”, stelde Sagan een wedervraag. Om met een fraaie oneliner de essentie van zijn wielerbestaan bloot te leggen. “Ik koers voor de passie, niet voor de ambitie.” Spel boven knikkers, met het publiek vaak als grote winnaar.

Universiteit van het waaierrijden

De 78ste editie van Gent-Wevelgem ontbrandde zoals vaker in ‘de Moeren’, een open vlakte in de Zuidwesthoek van Vlaanderen, waar de wind vrij spel heeft. ‘De universiteit van het waaierrijden’, noemen de Vlamingen het gebied. Ook nu weer brak het peloton in stukken, met Sagan aanvankelijk als verliezer. In de eerste groep had hij geen enkele ploeggenoot bij zich. Onder impuls van LottoNL-Jumbo met kopman Vanmarcke keerde een tweede groep terug en kon de wedstrijd opnieuw beginnen. Bij de laatste beklimming van de Kemmelberg, op 35 kilometer voor de eindstreep, viel de beslissing. Cancellara en Sagan reden het hardst omhoog en haalden de Russische koploper Koeznetsov snel in. Alleen Vanmarcke kon nog aansluiten.

De grote verliezer was net als afgelopen vrijdag in Harelbeke de sterrenploeg van de Etixx-Quickstep. De Tsjech Zdenek Stybar kon de voorste vier niet volgen, Tom Boonen en Niki Terpstra konden niets meer rechtzetten. “Laffe kaffers” noemde ploegbaas Patrick Lefevere vrijdag de concurrentie, die niet meewerkte in de achtervolging. In de finale van zondag schoot zijn eigen ploeg tekort en konden ook de blokken van BMC en Sky de achtervolgers niet terugbrengen bij de vier koplopers. “We moeten vooral niet panikeren”, keek Lefevere vooruit naar komende zondag, als alle ogen opnieuw op zijn ploeg zijn gericht in de 100ste Ronde van Vlaanderen.

Vooraan toonden Sagan, Cancellara en Vanmarcke klaar te zijn voor ‘Vlaanderens Mooiste’. De nummers twee (Sagan), vier (Cancellara) en acht (Vanmarcke) van de E3 Prijs liepen in de finale van Gent-Wevelgem constant uit tegen een grotere groep achtervolgers. Niet bang geweest om weer te hard te werken en daardoor tekort te schieten in de sprint? “Welnee, dat is wielrennen”, doceerde Sagan. “De grote namen moeten nu eenmaal het meeste werk doen.” Rustig analyseerde hij zijn winnende sprint. “Ik zat in derde positie. Koeznetsov ging aan en toen sprong ik in zijn wiel.” En erover, naar de winst. Eindelijk.

Blaak wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen won de Nederlandse Chantal Blaak na 114 kilometer vijfde editie van Gent-Wevelgem. De renster van Boels-Dolmans ontsnapte vijftien kilometer voor de finish uit de eerste groep en kwam na een imponerende solo als eerste aan in Wevelgem, met liefst 1.24 minuut voorsprong op nummer twee, de Duitse Lisa Brennauer. Lucinda Brand eindigde als derde, Amy Pieters (woensdag nog winnaar in Dwars door Vlaanderen) als vierde. Ook Anemiek van Vleuten (zesde) en Ellen van Dijk (achtste) zaten in de eerste groep.

De 26-jarige Blaak, eerder dit seizoen winnaar in de Ronde van Drenthe, nam met haar zege de eerste plaats in het klassement van de UCI World Tour over van de Britse Elizabeth Armitstead. “Mijn conditie is top”, jubelde de winnares na afloop. “Maar je mag niet vergeten dat ik ook een heel sterke ploeg achter me heb staan.” Ze kijkt nu al uit naar de Ronde van Vlaanderen van aanstaande zondag. “Dat is toch de mooiste klassieker, die wil ik natuurlijk ook wel winnen.”

    • Maarten Scholten