Klinkende hattrick voor strijdbare Sanders

Aanhangers van Bernie Sanders luisteren naar de kandidaat bij een campagnebijeenkomst in Wisconsin zaterdag. Foto AP / Andy Manis

Aan haar voorsprong doet het weinig af, maar Hillary Clinton voelt opnieuw de verdeeldheid onder Democraten nu Bernie Sanders zaterdag drie staten won.

Nee, pijn doen de nederlagen in Hawaï, Washington en Alaska niet zozeer. De voorverkiezingszeges van Sanders zaterdag in die staten slaan hoogstens een deukje in de significante voorsprong die Clinton op haar rivaal heeft in de race om presidentskandidaat te worden voor de Democraten. De uitslag onderstreepte echter wel weer haar zwakke plekken, en alle staten van de dag verliezen is natuurlijk nooit lekker.

Zeker niet met de cijfers waarmee Sanders zaterdag huishield in de drie staten. Washington ging met driekwart van de stemmen naar hem, in Alaska koos bijna 80 procent voor de 74-jarige Democraat. Op Hawaï lijkt de uitslag eveneens richting driekwart van de stemmen voor Sanders te gaan.

‘Er is een weg’

Probleem voor Clinton blijven de jonge kiezers en de geëngageerde liberalen onder haar electoraat. Onder laatstgenoemde groep ziet Sanders met name kansen om het gat met Clinton nog te dichten, aldus AP.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk .@BernieSanders wint voorverkiezingen in Alaska en Washington State. De Democratische kaart ziet er nu zo uit: https://t.co/v5jl0Qazbx

De noordoostelijke staten, waaronder Clintons thuisstaat New York, komen nog aan de beurt. “Staten die wat meer progressief zijn, we verwachten het daar een stuk beter te doen”, zei Sanders na zijn dubbelslag. Sanders richt zijn campagne nu ook meer op de ‘superdelegates’: de partijbonzen die zich rechtstreeks achter een kandidaat scharen en veelal op Clintons hand zijn. “Er is een weg naar de eindzege”, klonk Sanders hoopvol tegenover AP.

Jong en geëngageerd

Die weg is echter wel bijzonder lastig begaanbaar voor Sanders. Clinton weet nu 1.234 gedelegeerden achter zich tegenover 956 van Sanders. Virtueel is de voorsprong nog groter: als de superdelegates erbij worden geteld komt Clinton op 1.703 en Sanders op 685. Om de voorverkiezingen te winnen zijn 2.383 gedelegeerden nodig.

De kunst zal voor Hillary niet zijn de voorverkiezingen te winnen en de presidentskandidatuur op te eisen. Veel lastiger zal het worden om in de strijd met een Republikeinse presidentskandidaat de Sanders-kiezers voor zich te winnen. Clinton zal dat veelal blanke, jonge en politiek actieve deel van het electoraat - dat ook Barack Obama twee keer het Witte Huis in kreeg - moeten zien te motiveren om straks alsnog op haar te gaan stemmen.

    • Jules Seegers