Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met recensies van romans van Robert Anker, Maarten Moll en ‘Paasboeken’ van John P. Meier en Peter Stanford.

 • ●●●●

  John P. Meier: : A Marginal Jew

  john

  De Amerikaanse bijbelhistoricus John P. Meier (1942) trekt harde conclusies aangaande de groot aantal parabels van Jezus Christus. Van ongeveer veertig Jezusparabels die in de evangeliën van Mattheüs, Marcus en Lucas zijn terug te vinden (nergens in Johannes) gaan er er waarschijnlijk maar vier terug tot de prediking van de historische Jezus zelf. Lees de recensie.

  Yale University Press, 464 blz. € 36,99

 • ●●●●

  Peter Stanford: Judas

  peter

  Schrijver Peter Stanford (1954) schreef eerder een klassieke biografie van de duivel en heeft zich nu gestort op het meest uitgesproken satansgebroed onder de stervelingen, de slechtste jood aller tijden: Judas Iskariot. Want zo wordt hij omschreven bij Lucas en Johannes, als duivels werktuig, terwijl het vloertje is gelegd door de oudere evangelisten Marcus en Mattheüs.

  De Bezige Bij, 367 blz. € 29,90

 • ●●●●

  Robert Anker: De vergever

  robert

  In 2002 kreeg Robert Anker de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een soort Engeland (2001), gewijd aan een ouder wordende, uitgerangeerde acteur. Een bestseller zou het niet worden, ondanks alle publiciteit. Van deze feiten maakt Anker nu op een geestige manier gebruik in zijn nieuwe roman, De vergever.

  Querido, 160 blz. € 18,99

 • ●●●●●

  Maarten Moll: Oberhausen

  maarten

  ‘Hoe herinner je je iemand die nog leeft?’ vraagt hoofdpersoon Martin zich af in Oberhausen, het romandebuut van Maarten Moll (1966), literair recensent en columnist van Het Parool. Zijn roman staat vol vraagtekens. En die geven deze roman een wanhopige en ook oprechte toon.

  Querido, 288 blz. € 19,90

 • ●●●●●

  Menno Wigman: Slordig met geluk

  menno

  In zijn vijfde bundel neemt dichter Menno Wigman (1966) afscheid van de Schoonheid. Zo beschrijft hij hoe hij in zijn eigen graf keek en zich realiseerde altijd ‘slordig met geluk’ te zijn omgesprongen. Maar zelfs op de afschuwelijkste momenten blijven Wigmans regels er verzorgd uitzien.

  Prometheus, 64 blz. € 14,95

 • ●●●●●

  Joost Vandecasteele : Jungle

  joost

  In de jongste roman van Joost Vandecasteele (1979) loont het om je veel minder te concentreren op een ‘ouderwets’ literair criterium als de ontwikkeling van het centrale personage dan op wat er schijnbaar achteloos allemaal voorbijkomt aan cultuuranalyse. Niet voor niets gaf Vandecasteele enkele jaren terug in deze krant aan dat zijn literaire helden J.G. Ballard en Chuck Palahniuk zijn; schrijvers die ook meer indruk maken als satirici van het moderne leven dan als fijntjes afgestelde zielevorsers.

  Lebowksi, 255 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Anthony Kaldellis: The Byzantine Republic

  anthony

  Wie Byzantium zegt, denkt aan hologige madonna’s met een ongezond kind op de schoot. Dat is onjuist: het Byzantijnse Rijk is altijd te veel met de westerse blik bekeken waardoor een scheef beeld is ontstaan. Dat blijkt uit The Byzantine Republic, een studie van de Amerikaanse hoogleraar in de klassieke letteren en geschiedenis, Anthony Kaldellis.

  Harvill Secker, 342 blz. € 21,99

 • ●●●●

  Erik-Jan Zürcher: Turkije: Een moderne geschiedenis

  erik-jan

  De nieuwe editie van Erik-Jan Zürchers standaardwerk Turkije: Een moderne geschiedenis richt zich op de staat Turkije. En aantal Turkse auteurs belicht de invloed van het neoliberalisme op de samenleving en de toegenomen macht van president Erdogan.

  Amsterdam University Press, 511 blz. € 39,95

 • ●●●●

  Betsy Udink: Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan

  betsy

  De Turkse hervormer Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) hield van zijn hond Fox, tot het beest hem in de hand beet. De volgende dag werd Fox afgemaakt. Veel bondiger is het politieke en emotionele leven van Atatürk niet samen te vatten: modern genoeg om een onrein beest overal mee naar toe te nemen, voortdurend hervormingen doorvoerend om westerser te worden, maar zich intussen ontwikkelend tot een heerser die zichzelf zag als God van de natie, beschikkend over leven en dood.

  AtlasContact, 320 blz. € 21,99

 • Lees ook

 • Column: Arjen Fortuin

  arjen

  Ik ben geen jood, moslim, vrouw, homo, PSV-fan, islamofoob of PvdA’er – dus vaak komt het niet voor dat ik onderdeel ben van een groep die collectief in de hoek wordt gezet. Vandaar dat ik vond dat ik gewoon mijn mond moest houden toen journalist Frénk van der Linden de Nederlandse critici uitmaakte voor een ‘parasitaire mensensoort’ in de Volkskrant.

 • Interview: Svetlana Alexijevitsj

  svetlana

  Svetlana Alexijevitsj is somber. Niet omdat ze, sinds ze in december 2015 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, de halve planeet afreist om lezingen te geven, maar omdat ze vreest voor de toekomst van de wereld en die van de voormalige Sovjet-Unie in het bijzonder. En dat terwijl ze van nature een opgewekte vrouw is.

  • Roderick Nieuwenhuis