Economie

Californië verhoogt minimumloon naar 15 dollar per uur

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als eerste staat gaat Californië het minimumloon verhogen naar vijftien dollar per uur. Er is een voorlopige deal gesloten om het huidige minimumloon van tien dollar in stapjes te verhogen naar vijftien dollar in 2022, meldt The New York Times.

Volgens Paul K. Sonn van onderzoeksinstituut National Employment Law Project gaan daar heel veel mensen van profiteren:

“This is a very big deal. It would mean a raise for one of every three workers in the state.”

Tegenstanders zijn bang dat te hoge lonen slecht zijn voor het vestigingsklimaat in Californië. Maar ook Washington en de staat New York zijn dichtbij een verhoging naar vijftien dollar per uur.

De stap van Californië is tot nu toe de grootste overwinning van de campagne in verschillende steden en van Bernie Sanders in zijn race om de Democratische presidentskandidatuur. Hij heeft van een minimumloon van vijftien dollar in heel het land een kernpunt gemaakt, terwijl zijn tegenstreefster Hillary Clinton pleit voor twaalf dollar per uur. Nu bedraagt het landelijke minimumloon 7 dollar 25.

Facebook verontschuldigt zich voor ten onrechte verstuurde veiligheidschecks

Na de zware aanslag in Pakistan heeft Facebook per ongeluk veiligheidschecks gestuurd naar gebruikers over de hele wereld. Van Zuid-Afrika tot Canada en van Nepal tot Nederland kregen Facebookers de vraag of ze oké waren en of ze dat met hun familie en vrienden wilden delen. Facebook biedt daar nu excuses voor aan, schrijft Quartz:

“We activated Safety Check today in Lahore, Pakistan, after a bombing that took place there. Unfortunately, many people not affected by the crisis received a notification asking if they were okay. We worked to resolve the issue and we apologize to anyone who mistakenly received the notification.”

Veel gebruikers keken dan ook raar op toen ze de melding kregen over de aanslag in Pakistan waar zeker 65 doden bij zijn gevallen.

Facebook heeft al eerder kritiek gekregen op de veiligheidscheck, omdat die wel werd verstuurd na de aanslagen in Parijs afgelopen november, maar niet na die in Beiroet een dag eerder.

Een cynische twitteraar schrijft dat Amerikanen door de ‘fout’ van Facebook nu in elk geval op de hoogte zijn dat er een aanslag is geweest in Pakistan.

Geavanceerde zoektechniek van Google gebruikt om dam New York te hacken

Bij het hacken van de Bowman Avenue Dam in de staat New York in 2013 heeft de verdachte Iraanse hacker gebruik gemaakt van het zogeheten ‘Google Dorking’. Dat is een geavanceerde zoektechniek, waarmee resultaten boven water komen die met een gewone zoekopdracht onvindbaar blijven, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens de Amerikaanse overheid wordt de techniek steeds vaker gebruikt om zwakheden van computers te ontdekken. In dit geval ontdekte de Iraniër via Google Dorking de onbeschermde computer die de dam controleerde en gebruikte hij vervolgens andere technieken om de computer daadwerkelijk binnen te dringen.

Hoewel Google Dorking een stuk ingewikkelder is dan het gewone zoeken via Google kan iedereen met een computer en een internetaansluiting er gebruik van maken. Dat hackers met slechte bedoelingen daarmee aan de haal gaan, valt Google niet te verwijten, zegt voormalig cybercrime-bestrijder van de FBI Michael Bazzell:

“Google is simply indexing everything that’s public; it’s not doing anything wrong. It’s the obligation of the installer to secure that network or that device.”

Veel computers die industriële- en infrastructuursystemen controleren zijn van voor het internettijdperk en daardoor ernstig verouderd.