Honderden hooligans verstoren herdenking op Beursplein in Brussel

De voetbalsupporters kwamen naar het Beursplein, waar eerder een herdenking werd afgelast.

De rechtse betogers op het Beursplein in Brussel.
De rechtse betogers op het Beursplein in Brussel. Foto Yves Herman / Reuters

Honderden voetbalhooligans en extreem-rechtse betogers hebben zich zondagmiddag verzameld op het Beursplein in Brussel waar een herdenkingsbijeenkomst voor de aanslagen bezig was. Dat melden Belgische media. De toegang naar het Beursplein werd afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. De Mobiele Eenheid was aanwezig met onder meer waterkanonnen. Zeker tien mensen zijn opgepakt, volgens persbureau AFP.

De hooligans namen rond 14.00 uur de trein in Vilvoorde naar Brussel-Noord. Van daar liepen ze naar Beursplein, onder begeleiding van politie. Belgische media schatten het aantal betogers op 450. De meesten waren in het zwart gekleed en sommigen hadden hun gezicht bedekt. Ze droegen spandoeken met anti-IS- en anti-migratieteksten. Inmiddels is de groep van het plein verdreven.

Mars afgelast

Eerder op de dag verzamelde zich al een groep van honderden mensen om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te herdenken, ondanks dat deze bijeenkomst zaterdag werd afgelast. Dinsdag kwamen zeker 31 mensen om bij aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel.

Een kleine honderd mensen bleef na de verwijdering van de luidruchtige betogers op de trappen van het Beursgebouw, volgens NRC-journalist Eva Oude Elferink, aanwezig in Brussel. Op het plein ligt een bloemenzee ter nagedachtenis aande aanslagen.

Twitter avatar Eoudeelferink Eva Oude Elferink Brusselaren klimmen weer op de trappen, scanderen dat ze niets van racisten moeten. Hooligans blèren terug. Triest https://t.co/aEU5B07aeY

De herdenkingsmars werd zaterdag afgelast wegens een gebrek aan beveiliging, op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS). De herdenkingsbijeenkomst werd “Mars tegen de angst” genoemd. De veiligheidsdiensten hadden hun mensen nodig in het kader van het antiterreuronderzoek.

De Belgische premier Charles Michel heeft de demonstraties veroordeeld:

“Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem.”

Huiszoekingen

Zondag heeft de Belgische politie in dertien plaatsen huiszoekingen verricht. Daarbij zijn negen mensen opgepakt en verhoord, vijf van hen zijn inmiddels weer vrij. Dat meldde het federaal parket zondag.

De autoriteiten verrichtten de huiszoekingen in het kader van het antiterreuronderzoek, vijf dagen na de aanslagen in Brussel. Vier van de huiszoekingen vonden plaats Mechelen in de provincie Antwerpen, één daar vlakbij in Duffel. De acht andere acties werden uitgevoerd in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel: drie in Brussel en Laken, één in Anderlecht en Molenbeek.

De onderzoeksrechter zal later op de dag beslissen wat er verder met de vier vastgehouden verdachten moet gebeuren.

Abderamane A.

Eerder op de dag maakte het federaal parket bekend dat de man die vrijdag in Schaarbeek is opgepakt, Abderamane A., wordt beschuldigd van “deelname aan activiteiten van een terroristische beweging”, en op grond van de aanklacht langer wordt vastgehouden.

A. werd vrijdag bij een tramhalte in zijn been geschoten. Hij wordt in verband gebracht met Reda Kriket, de man die vorige week donderdag is ingerekend in de Parijse voorstad Argenteuil.