Bestsellerauteur Jim Harrison (78) overleden

Zijn bekendste werk is de verfilmde verhalenbundel ‘Legends of the Fall’ uit 1979.

Jim Harrison in 2008. Foto Wyatt McSpadden / Grove Atlantic via AP

De Amerikaanse romanschrijver Jim Harrison, vooral bekend van zijn verfilmde Legends of the Fall, is zaterdag in zijn huis overleden op 78-jarige leeftijd. Dat maakte zijn uitgever Grove Atlantic bekend, meldt persbureau AP.

De vrouw van Harrison, Linda King Harrison, overleed afgelopen herfst na een huwelijk van meer dan vijftig jaar.

Meer dan dertig boekenl

Jim Harrison schreef meer dan dertig boeken, maar ook gedichten en essays. Zijn meest recente werk is The Ancient Minstrel (2016), drie novelles over een oudere schrijver.

Twitter avatar groveatlantic Grove Atlantic America lost one of its greatest writers and we at Grove lost a family member. Our thoughts are w/ the Harrison family. His work lives on.

Onder zijn bekendste werk is Dalva (1988) en Legends of the Fall, drie novelles die hij publiceerde in 1979, onder meer over oud-cavalerieofficier William Ludlow in Montana. Hij werkte ook mee aan het script van de film, die werd geregisseerd door Edward Zwick en met Brad Pitt en Anthony Hopkins in de hoofdrollen.

Veel van zijn verhalen spelen zich af in dunbevolkte gebieden in het westen van de Verenigde Staten. Zijn werk werd vaak vergeleken met dat van Ernest Hemingway (1899-1961). Harrison was ook een fanatiek jager en visser.

    • Menno Sedee