Economie

Bangladesh vraagt Filipijnse en Amerikaanse hulp om miljoenen terug te halen

Foto AP/Shizuo Kambayashi

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zo’n drie weken geleden kwam een grote digitale bankkraak aan het licht, waarbij 81 miljoen dollar van de Bangladeshi centrale bank werd gestolen. Nu vraagt Fazle Kabir, de nieuwe baas van de centrale bank hulp van collega’s in New York en de Filipijnen om zijn geld terug te krijgen, schrijft Reuters.

De 81 miljoen dollar werd door hackers overgeschreven van een rekening die de centrale bank van Bangladesh aanhoudt bij de centrale bank in New York en belandde op de rekening van Filipijnse casinobazen, blijkt uit het eerste onderzoek. Ook de Amerikaanse FBI bemoeit zich met het onderzoek.

De verzoeken om hulp zijn de eerste acties van de nieuwe president van de centrale bank in Dhaka, nadat zijn voorganger vanwege de kwestie moest opstappen.

Armlastige Japanse oudjes bevolken gevangenissen

Japan is een van de veiligste landen ter wereld, kleine criminaliteit komt er amper voor. Toch neemt vooral onder bejaarden in het land van de rijzende zon misdaad toe. Ze stelen om in de gevangenis te belanden, schrijft de FInancial Times. Daar wordt er tenminste voor ze gezorgd.

Michel Newman, onderzoeker bij Custom Products Research:

Procentueel is het aantal mensen dat overheidshulp ontvangt het hoogste sinds WO2. Ongeveer 40 procent van de bejaarden leeft alleen. Het is een vicieuze cirkel. Ze verlaten de gevangenis, hebben geen geld of familie en daarom belanden ze meteen weer in de criminaliteit.

Wat daar aan bijdraagt, volgens Newman: de AOW die ouderen krijgen is te laag om van te kunnen leven. Daarom gaan oudjes maar stelen, zodat ze in de gevangenis belanden waar ze zich over hun uitgaven geen zorgen hoeven maken.

Bangladesh krijgt Japanse hulp bij aanleg metro

Het Aziatische land met misschien wel de slechtste infrastructuur, Bangladesh, krijgt hulp van het land met misschien wel de beste infrastructuur in de regio - Japan. Voor zo’n 70 miljoen dollar gaat het Japanse bouwbedrijf Tokyu een metrolijn aanleggen in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, schrijft de Nikkei Asian Review.

Met de opdracht uit Dhaka hopen de Japanners op meer opdrachten uit Aziatische ontwikkelingslanden, waar Japan en China in een heftig gevecht verwikkeld zijn om opdrachten voor vooral railvervoer binnen te halen.

Het project komt tot stand met hulp van het Japanse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking.