Nederland moet Spanje verslaan voor ticket Rio

De Nederlandse waterpolovrouwen moeten zaterdagmiddag in Gouda Spanje verslaan om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. De ploeg van bondscoach Arno Havenga won vrijdagavond met enige moeite van Nieuw-Zeeland (9-6), en eindigde daardoor als tweede in de groep, achter Italië. Spanje is allerminst een makkelijke tegenstander. Op het EK in Belgrado, won Nederland onlangs pas na strafballen van de ploeg die in Londen (2012) zilver haalde. Italië won vrijdag eenvoudig van Rusland (6-2) en treft Canada in de kwartfinales van het kwalificatietoernooi. Daarin neemt Rusland het op tegen Griekenland, de ploeg van de Verenigde Staten speelt tegen Frankrijk. De vier winnaars van de kwartfinales in Gouda zijn direct verzekerd van een plek op de Spelen in Rio. (NRC)