VS claimen dood financiële topman IS

Tweede man Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli was bij IS de financiële topman. „We zijn het IS-kabinet systematisch aan het elimineren”, zeggen de VS.

De tweede man van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en enkele andere leiders zijn waarschijnlijk gedood bij een Amerikaanse operatie die gericht was op de financiële afdeling van de groep. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter vrijdag gezegd. „We zijn systematisch het kabinet van IS aan het elimineren”, aldus Carter.

Tweede man Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli was ‘minister van Financiën’ en verantwoordelijk voor het plannen van enkele aanslagen in het buitenland, zei Carter. Hij zei niet hoe Al-Qaduli om het leven is gekomen. Maar de zender NBC News meldde dat hij is gedood bij een operatie van Amerikaanse commando’s in Syrië. Defensiefunctionarissen zeiden tegen NBC dat de commando’s waren gedropt door helikopters en hadden gewacht tot Al-Qaduli langsreed in een auto. Het plan zou zijn geweest om hem levend te pakken, maar het liep uit op een confrontatie.

Volgens Carter zijn er nog twee belangrijke mensen door het Amerikaanse leger gedood: hoofd financiën Haji Iman en Abu Sarah, die verantwoordelijk was voor het uitbetalen van strijders in Noord-Irak.

De liquidaties tonen dat de VS steeds meer succes hebben bij de jacht op het leiderschap van IS. Enkele weken geleden kwam Abu Omar al-Shishani, de ‘minister van Oorlog’ van IS, om bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië. Wellicht dat de Amerikanen steeds meer tips krijgen van gefrustreerde, deserterende leden van de groep.

De dood van de leiders, mits bevestigd, zou een zware klap zijn voor IS, dat onder toenemende druk staat in Irak en Syrië. De groep heeft vorig jaar naar schatting 40 procent van zijn gebied in Irak verloren en 20 procent in Syrië. Het Syrische regime staat op het punt de historische oasestad Palmyra te heroveren op IS. En de Iraakse regering kondigde deze week aan dat het offensief om Mosul te heroveren is begonnen, al lijkt dat wel wat prematuur. Tevens kampt IS met toenemende financiële problemen doordat Turkije de grens met Syrië beter heeft afgesloten en doordat de internationale coalitie haar luchtaanvallen op de olie-installaties heeft opgevoerd.