Verdachte aanslagen Brussel aangehouden

Het gaat om Faycal C., die volgens diverse Belgische media “de man met het hoedje is” op de vrijgegeven foto van Zaventem.

Screenshot reportage Faycal C.

Er is een verdachte aangehouden in verband met de aanslagen op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek. Het gaat om Faycal C., zo maakte het federaal parket zaterdag bekend.

C. wordt verdacht van “deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moord en poging terroristische moord”, staat in een persverklaring. Bij een huiszoeking werden geen wapens of explosieven aangetroffen, maar toch besloot de onderzoeksrechter dat hij vast mag blijven zitten.

Volgens verschillende Belgische media is C. de “man met het hoedje” op de vrijgegeven opsporingsfoto van drie mannen die verdacht worden van de aanslagen op de luchthaven. De twee anderen zijn geïdentificeerd als Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui. Beiden bliezen zichzelf op op Zaventem. Opmerkelijk is dat C. donderdag opgepakt werd voor het gebouw van het federaal parket. Wat hij daar deed is onbekend. Twee anderen die ook werden aangehouden, zijn weer vrijgelaten.

Het federaal parket bevestigt bij navraag niet of C. daadwerkelijk de derde gezochte verdachte van Zaventem is. Volgens de VRT is C. nadat hij werd opgepakt herkend door de taxichauffeur die de politie eerder naar het huis leidde waarvandaan de terroristen naar Zaventem vertrokken. Faycal C. noemde zichzelf een onafhankelijk journalist. Hij maakte onder meer een reportage op internet over de behandeling van asielzoekers in België tijdens de ramadan.

Meer aanhoudingen

Donderdag arresteerde Frankrijk de 34-jarige Reda Kriket. Daarmee zou volgens de autoriteiten een ophanden zijnde aanslag verijdeld zijn. In het kader van die zaak heeft de Belgische politie Rabah N. aangehouden.

Op vrijdag werd ook een man aangehouden bij een spectaculaire politieactie bij een tramhalte in Schaarbeek. De verdachte, die het federaal parket nu identificeert als Abderamane A., werd daarbij neergeschoten. Zijn rugzak werd door de explosieven opruimingsdienst tot ontploffing gebracht.

Ook Aboubakar A. is opgepakt op verdenking van deelname aan activiteiten van een terroristische groep. Waar en wanneer hij is aangehouden en of hij met reeds gepleegde aanslagen in verband wordt gebracht, meldde het federaal parket niet.

Nog 101 gewonden in ziekenhuizen

Volgens het Belgische crisiscentrum liggen momenteel nog 101 mensen die gewond raakten tijdens de aanslagen in Brussel in het ziekenhuis. 62 van hen liggen op de intensive care. Van 28 overledenen, zijn tot nu toe 24 mensen geïdentificeerd.

De Belgische autoriteiten kondigden zaterdag verder aan dat zondag geen herdenking van de aanslagen zal plaatsvinden in Brussel. De plechtigheid was gepland op zondagmiddag om 14.00 uur op het Beursplein in de Belgische hoofdstad, maar uit veiligheidsoverwegingen is besloten de herdenking uit te stellen.