Vestigingen sluiten deuren na duw- en trekwerk bij opheffingsuitverkoop

Voor een warenhuis dat is weggekwijnd door zijn „saaie en sleetse” winkelformule was het deze week bijzonder druk bij V&D. De grote opheffingsverkoop die in alle 62 filialen plaatsvindt, trekt vele duizenden koopjesjagers.

De vestiging in Rijswijk moest vrijdag gesloten worden, omdat er een vechtpartij dreigde uit te breken. In de mensenmassa die zich naar binnen probeerde te wurmen, ontstonden opstootjes. „Het werd te druk en er wilden meer mensen het pand in dan er ruimte was”, vertelt een politiewoordvoerder.

Op filmpjes op internet is te zien dat ’s ochtends voor openingstijd al een grote menigte stond te wachten in winkelcentrum In de Bogaard. Toen de deur openging riep iemand ‘duwen, duwen, duwen!’ en kwamen mensen in verdrukking. Een jonge vrouw vertelde tegen Omroep West dat mensen vielen en in paniek raakten: „Dit haalt echt het slechtste in mensen boven”, zei ze.

Er was in Rijswijk te weinig beveiliging, erkent een woordvoerder van de curatoren. De deuren werden uiteindelijk gesloten en mensen mochten alleen naar buiten, niet meer naar binnen. De politie zette de deuren af met een lint en ging als een haag voor de ingang staan.

De vestiging gaat pas weer open als er voldoende beveiliging is, zegt de woordvoerder. Dat is mogelijk zaterdag of anders dinsdag na Pasen.

In vrijwel alle vestigingen van V&D is er de laatste dagen topdrukte geweest, volgens de woordvoerder. „Mensen die elkaar bijna de roltrap afduwen in de jacht op artikelen”, vertelt hij. „De winkel op de locatie Rotterdam Zuidplein hebben we donderdag ook eerder moeten sluiten omdat het ongezellig dreigde te worden door de drukte.”

Onder het motto ‘Haast u, op is op!’ houdt V&D drie tot vier weken lang uitverkoop. Het gaat om afgeprijsde producten van het huismerk, maar ook merkproducten en winkelattributen zoals paspoppen.

Sommige filialen konden afgelopen week niet direct open wegens technische storingen en andere vestigingen hadden kassa’s die niet werkten. „Kleine aanloophobbeltjes”, zei een van de curatoren.

V&D werd op Oudjaarsdag 2015 failliet verklaard. Het warenhuis uit 1887 kwakkelde al jaren en de laatste eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, zag geen verdienmodel meer. In totaal 8.000 werknemers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants verloren hun baan.