Tienduizenden Jemenieten protesteren tegen oorlog

De protesten markeren een jaar van oorlog tussen Houthi-rebellen en het leger, dat door Saoedi-Arabië wordt gesteund.

De demonstratie was de grootste in Jemen sinds de massale protestacties tegen toenmalig president Ali Abdullah Saleh in 2011.
De demonstratie was de grootste in Jemen sinds de massale protestacties tegen toenmalig president Ali Abdullah Saleh in 2011. Foto: Hani Mohammed / AP

Tienduizenden Jemenieten hebben zaterdag in de hoofdstad Sana’a geprotesteerd tegen de oorlog tussen Houthi-rebellen en het leger, dat gesteund wordt door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, meldt persbureau Reuters. De oorlog brak een jaar geleden uit.

De demonstratie, een van de grootste sinds de massale protestacties tegen toenmalig president Ali Abdullah Saleh in 2011, vond plaats aan de vooravond van een door de Verenigde Naties (VN) aangekondigde wapenstilstand.

Allesverwoestende oorlog

Meer dan 6.200 mensen kwamen sinds het begin van de oorlog om. Sinds afgelopen woensdag, de dag dat het nieuws van de wapenstilstand naar buiten kwam, leek het langzaam beter te gaan. Vrijdag pleegden drie IS-aanhangers echter alweer aanslagen bij militaire checkpoints van de Saoedische coalitie. Hierbij vielen zeker 26 doden, waaronder vele burgers.

Een van de zelfmoordenaars blies zich op bij een checkpoint in de buurt van een militair kamp bij de zuidelijke havenstad Aden. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven, waaronder burgers. Een tweede zelfmoordenaar reed in een ambulance in op hulpverleners die slachtoffers probeerde te helpen; vier mensen kwamen bij deze aanslag om het leven. De derde militant liet vlakbij het militaire kamp een auto ontploffen. Het is onbekend hoeveel mensen hierbij omkwamen. Hulpverleners verwachten dat het dodental verder zal oplopen.