Teheran: Iraniërs pleegden cyberaanvallen VS niet

De Iraanse reactie volgt nadat de VS donderdag zeven Iraniërs aanklaagden voor een serie cyberaanvallen op financiële instellingen en een dam.

De Amerikaanse justitie klaagt zeven Iraniërs aan voor cyberaanvallen.
De Amerikaanse justitie klaagt zeven Iraniërs aan voor cyberaanvallen. Foto Alex Wong / AFP

Er is een gebrek aan bewijs voor de Amerikaanse beschuldiging dat zeven Iraniërs achter een serie cyberaanvallen op financiële instellingen en een dam zitten. Dat zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft de aan de Iraanse overheid gelieerde omroep PressTV.

“Iran, dat zelf veel schade ondervonden heeft van cyberaanvallen door bepaalde regeringen, heeft altijd vooropgelopen in de internationale strijd om cybercriminaliteit tegen te gaan. De Islamitische Republiek heeft nooit gevaarlijke maatregelen in de cyberspace op zijn agenda staan en steunt dit soort activiteiten niet.”

Nucleair programma

De Amerikaanse overheid maakte donderdag bekend zeven Iraniërs officieel in staat van beschuldiging te stellen voor cyberaanvallen op banken en een stuwdam in de Verenigde Staten, tussen 2011 en 2013. Volgens de VS werkten de hackers in dienst van de Iraanse bedrijven ITSec Team en Mersad Co., die hun opdrachten kregen van de Revolutionaire Garde, het elitekorps van het leger dat ook over het kernprogramma gaat.

De hackers wonen in Iran en zullen dus naar alle waarschijnlijkheid hun eventuele straf ontlopen. De woordvoerder van het Iraanse ministerie zegt echter dat het niet zeker is dat het überhaupt Iraniërs zijn en hij haalt fel uit naar de VS: “Amerika, dat door cyberaanvallen op Irans vreedzame kerncentrales miljoenen levens in gevaar brengt door milieurampen te riskeren, bevindt zich niet in de positie beschuldigingen te uiten naar burgers van andere landen, onder wie die van Iran, zonder substantieel bewijs.”

Een van de cyberaanvallen waar de woordvoerder op doelt, betreft de Stuxnet-worm, die een deel van het nucleaire programma stillegde tussen 2010 en 2012. Volgens Iran is dat virus ontwikkeld door de VS met Israël.

Sancties

De verhoudingen tussen de VS en Iran leken begin dit jaar te verbeteren, nadat Iran aan de voorwaarden van het internationaal atoomagentschap (IAEA) voldeed en de economische sancties tegen het land werden opgeheven. Ook vond er een gevangenenruil plaats tussen de VS en Iran, waarbij onder anderen journalist Jason Rezaian van The Washington Post vrijkwam.

Eerder deze maand besloot Iran echter om rakettesten uit te voeren, naar eigen zeggen om Israël te kunnen treffen. Dat gebeurde vlak na de verkiezingswinst van hervormingsgezinde kandidaten. De VS lieten na de tests weten zich op nieuwe economische sancties te beraden omdat die het nucleaire akkoord zouden schenden.

President Obama besliste in april 2015 per decreet dat ook cyberaanvallen grond voor economische sancties kunnen zijn. De VS hebben dat middel tot nu toe nog niet ingezet.