Spaanse fans herdenken Cruijff bij stadion Barcelona

Volgens onze correspondent Koen Greven zijn zeker een paar duizend mensen komen opdagen bij het stadion.

Foto Albert Gea / Reuters

Grote groepen fans hebben zich zaterdag bij het stadion van FC Barcelona verzameld om de laatste eer te bewijzen aan Johan Cruijff. Ze komen een bezoek brengen aan de herdenkingsruimte die aan het einde van de ochtend werd geopend. Onze correspondent Koen Greven schat dat zeker een paar duizend mensen zijn komen opdagen.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Camp Nou opent zo de deuren voor herdenking Johan Cruijff. https://t.co/Sk2FkDb7go

Vlak voordat de ruimte met een condoleanceregister werd geopend, werd Cruijff herdacht tijdens een minuut stilte. Daarna hielden onder meer clubvoorzitter Joseph Maria Bartomeu en Cruijffs advocaat Joan Laporta een korte toespraak. “Dit is een trieste dag voor Barcelona en voor mensen die van voetbal houden”, zei Bartomeu.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Toespraak van el presidente Bartomeu. Mooie woorden voor Cruijff. https://t.co/asfKxJceAX

Bij het stadion Camp Nou, waar Cruijff ooit speler en trainer was, hangen de vlaggen tot 2 april halfstok. Het condoleanceregister kan tot dinsdag worden ondertekend. Op die dag brengt ook de selectie van de Spaanse landskampioen voetbal een bezoek aan de herdenkingsruimte in het stadion.

Pagina’s vol rouwadvertenties

Ook in Nederland werd opnieuw stilgestaan bij het overlijden van Cruijff, afgelopen donderdag. In verschillende Nederlandse kranten stonden zaterdag rouwadvertenties voor de oud-voetballer. De Telegraaf ruimde zelfs drie pagina’s in met overlijdensberichten. Zo schrijft oud-international Frank Rijkaard:

“Johan heeft heel veel voor mij en voor zoveel anderen betekend. Dankbaar ben ik voor zijn inspiratie en respect heb ik voor de unieke persoon die hij was.”

De KNVB roemt Cruijff in zijn advertentie als “de grootste Nederlandse voetballer aller tijden en wereldwijd één van de besten ooit”. De vereniging van Ex-Internationals voegt daaraan toe:

“Het is beter om iets moois te moeten verliezen, dan het nooit te hebben gehad. Johan, bedankt.”

In de Amsterdam Arena is zaterdagmiddag langs het veld ook een condoleanceregister geopend. Vanwege de enorme belangstelling besloot Ajax de openingstijd van het register te verlengen. Belangstellenden kunnen er nu nog tot en met dinsdag, elke dag tussen 12.00 uur en 17.00 uur terecht. Direct na het overlijden van Cruijff werd al zo’n register geopend bij de hoofdingang van het stadion van Ajax, de club waar ‘Nummer 14’ begon.