Sigaar uit eigen doos

Het is twijfelachtig of de ECB met helikoptergeld effectief de economie kan stimuleren. Consumenten sparen immers niet voor niets zoveel. Het kan zijn dat men meer wil sparen voor pensioen (door afnemend rendement bij pensioenfondsen en dalende spaaropbrengsten), of omdat mensen de nog immer hoge schuldenlast verder willen afbouwen. Het extra geld – al dan niet uit een helikopter – zal dan naar verwachting ook vooral worden aangewend om extra te sparen. Maar zelfs als een gedeelte wél wordt geconsumeerd, dan heeft dit een eenmalig beperkt effect. Ondernemingen zijn niet zo naïef om hierop extra te investeren (er is dus geen multipliereffect). Bovenal betalen we dit ‘cadeautje’ 100 procent zelf. Onze reeds opgespaarde middelen worden immers minder waard, nu die simpelweg worden bijgedrukt zonder tegenprestatie.