PVV’er stal 175.000 euro uit partijkas

Als Limburgs PVV-kopstuk en woordvoerder van Geert Wilders kon Michael Heemels de werkdruk niet aan en vluchtte in drank en drugs.

Michael Heemels, ex-fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Limburg en voormalig woordvoerder van partijleider Geert Wilders, heeft vanaf zijn aantreden vijf jaar geleden ongeveer 175.000 euro gestolen uit de kas van de provinciale fractie. Hij deed dat, omdat hij geld nodig had voor zijn drank- en drugsverslaving.

Dat is gebleken uit accountantsonderzoek dat is gedaan nadat Heemels vorige maand zijn beide functies neerlegde na een bekentenis dat hij partijgeld voor privégenot had gebruikt. Daarvoor maakte deze krant al melding over financiële malversaties, maar zei de PVV’er nog dat alles was te verantwoorden. De zaak kwam aan het rollen, toen fractiesecretaris Daryl Pfoster ontdekte dat in de boekhouding aan hem overgeboekte bedragen stonden, die hij nooit had ontvangen.

Strafrechtelijk onderzoek naar Heemels is nog gaande. De waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV deed kort na het opstappen van zijn voorganger aangifte wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte.

De PVV-fractie heeft een terugbetalingsvoorstel gedaan. Het presidium van Provinciale Staten gaat daar naar kijken. Het door Heemels ontvreemde geld was bedoeld voor onkosten gemaakt door de fractie. De Staten willen op korte termijn ook voorstellen behandelen die situaties als deze in de toekomst moeten voorkomen.

De oud-fractievoorzitter, die tevens de kas beheerde, liet vorige week in een brief aan de Limburgse politiek al weten dat hij het door hem gestolen bedrag zelf wil terugbetalen. Het is onduidelijk hoe en waarvan. In datzelfde schrijven bood Heemels verontschuldigingen aan voor zijn gedrag.

Om de werkdruk als fractievoorzitter en voorlichter van Wilders aan te kunnen nam hij naar eigen zeggen zijn toevlucht tot alcohol en drugs. „Niet meer beseffend dat de neerwaartse spiraal steeds groter werd en de problemen allen maar groeiden. Op een gegeven moment heb ik uitsluitend nog geleefd in een sprookjeswereld, de realiteit compleet uit het oog verloren en alles en iedereen om mij heen belogen en bedrogen.” Heemels wordt op dit moment behandeld voor zijn verslaving.