PostNL schreef omstreden flyer bij stempassen

Volgens het postbedrijf was de flyer over het Oekraïnereferendum een dienst aan gemeenten.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De omstreden folder die in verschillende gemeenten werd meegestuurd met de stempassen voor het Oekraïnereferendum is geschreven door PostNL. Het postbedrijf zag de flyer als dienst richting gemeenten, zo stelt een woordvoerder zaterdag na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne is het document echter sturend en partijdig.

Verschillende gemeentefracties en andere partijen uit het nee-kamp klaagden vorige week dat de folder kiezers richting een ja-stem stuurt. Kamerlid Ronald van Raak van SP besloot daarop vragen te stellen aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). De Raak noemde de samenvatting van de argumenten in de folder “tenenkrommend”.

In totaal kozen vijftien gemeenten – waaronder Amersfoort en Veldhoven – ervoor de folder met de stempassen mee te sturen. En hoewel gemeenten de door PostNL geleverde tekst nog konden wijzigen, is dit volgens de Volkskrant niet of nauwelijks gebeurd. PostNL laat weten dat het een voorbeeldtekst heeft aangeleverd. Een woordvoerder:

“We hebben gemeenten het aanbod gedaan een informatieflyer bij de stempassen te stoppen. Daarvoor hebben we een voorbeeldtekst gemaakt, die we neutraal en feitelijk hebben gehouden. Gemeenten kozen er zelf voor om die tekst over te nemen.”

Gemeente Amersfoort heeft spijt

Bij het opstellen is volgens de zegsvrouw gebruik gemaakt van informatie die beschikbaar is gesteld door de Kiesraad en de referendumcommissie. Tegen de Volkskrant meldt die laatste instantie echter dat dit onmogelijk is. Want anders dan in de folder gaat de referendumcommissie in voorlichtingsteksten niet in op “de posities van voor- en tegenstanders”.

Volgens PostNL is de informatie wel bewerkt om de tekst “toegankelijk” te houden, maar hebben tekstschrijvers geprobeerd zo feitelijk mogelijk te houden. Als in die voorbeeldtekst iets had gestaan waar gemeenten het niet mee eens waren, hadden ze dat kunnen aanpassen, aldus de woordvoerder van het postbedrijf.

De gemeente Amersfoort zegt in de krant spijt te hebben van het versturen van de folder. Op de gemeentewebsite staat te lezen:

“De gemeente had op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst was afgestemd met de referendumcommissie. Dat blijkt nu niet zo te zijn.”