Pittige discussies

Woensdag kwam oud-wereldkampioen Anatoli Karpov langs bij het kandidatentoernooi in Moskou. Hij woont tenslotte vlakbij, in het centrum van de stad. Op de Russische site chess-news.ru stond een interviewtje met hem van grootmeesteres Maria Manakova, wat ik las met een google vertaling. Door google vertaalde teksten zijn vaak leuker dan de oorspronkelijke teksten.

Bij de reacties op het interview, in de vertaling dan, was er een van een zekere Stanislav Strijkijzer. Hoe hij echt heet weet ik niet, maar als ik ooit nog eens een pseudoniem gebruik, zal het Stanislav Strijkijzer zijn.

Reacties werden gemodereerd door een webmaster die niet alles liet passeren, maar toch vrij ruimdenkend was. Ik las: „Jij imbeciel. Je bent absoluut gedegenereerd.’’ Maar op dit punt had de webmaster ingegrepen. Wat de gedegenereerde imbeciel precies was, mochten we niet weten, dat was kennelijk te erg.

Terug naar de ernst van het kandidatentoernooi. De ronde van vrijdag kon ik niet in deze rubriek opnemen. Na de elfde ronde van donderdag, met nog drie ronden te gaan, stonden Fabiano Caruana en Anand samen bovenaan met 6½ punt.

Als Caruana het toernooi wint, juichen we omdat zijn overwinning verwacht was, hij was tenslotte de hoogste in rating van alle deelnemers. We zien graag dat de beste wint om tegen Magnus Carlsen om het wereldkampioenschap te spelen.

Als Anand wint, juichen we juist omdat zijn overwinning onverwacht was, hij staat tenslotte maar twaalfde op de wereldranglijst. We zien graag dat een oude held - de grootste van allen die hier meedoen, maar door zijn hoge leeftijd (46) al bijna afgeschreven - nog een keer hard uithaalt.

Als Caruana en Anand gelijk bovenaan eindigen, wint Caruana de tiebreak door de onderlinge score. Nadat hij woensdag van Anand had gewonnen, gaf Caruana een instructief college. Anand zei maar één woord: „Sure.”

Over Anish Giri, die elf remises speelde, werd vaak geschreven, ook door mij, dat hij zich zou moeten herbouwen tot een avonturier, maar misschien is dat onzin. Kijk wat hij gemist heeft. Hij had duidelijk voordeel tegen Aronian en Topalov en hij stond glad gewonnen tegen Caruana en Nakamura. Als hij al zijn kansen had gegrepen, stond hij bove naan, ondanks zijn solide stijl.

Fabiano Caruana - Hikaru Nakamura, kandidatentoernooi achtste ronde

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 Pf6 De grote mode in Moskou. Dit werd zes keer gespeeld en er was geen enkele witspeler die de oude hoofdvariant 4. 0-0 Pxe4 5. d4 koos. 4. d3 Lc5 5. Lxc6 dxc6 6. Pbd2 0-0 7. De2 Te8 8. Pc4 Pd7 9. Ld2 Ld6 10. 0-0-0 Meestal rocheert wit kort, maar Caruana had dit jaar in Wijk aan Zee tegen Karjakin ook al lang gerocheerd, al speelde hij toen eerst h2-h4-h5. 10...b5 11. Pe3 a5 12. Pf5 a4 13. Lg5 Wit moet een verzwakking uitlokken om later op aanval te spelen. 13...f6 En zwart kan er moeilijk aan ontkomen, want 13...Pf6 ziet er erg ongemakkelijk uit. 14. Le3 Pc5 15. g4 Le6 16. Kb1 b4 Na de partij stelde Nakamura 16...Dd7 17. Thg1 Df7 voor. 17. g5

Zie diagram

Een wedren. Wie komt het eerst? 17...b3 Nakamura vond achteraf dat 17...a3 een betere kans was geweest. 18. Thg1 bxa2+ 19. Ka1 Nu staat wits koning goed beschermd door zwarts pion. 19...Lxf5 20. exf5 a3 21. b3 Pa6 22. c3 Lf8 23. Pd2 Wits paard gaat naar e4 en daarna loopt wits aanval vanzelf. 23...fxg5 24. Txg5 Pc5 25. Tg3 e4 Na 25...Dxd3 26. Dxd3 Pxd3 27. Pe4 is wits aanval ook in het eindspel beslissend. 26. Lxc5 Lxc5 27. Pxe4 Ld6 28. Th3 Le5 29. d4 Lf6 30. Tg1 Tb8 31. Kxa2 Lh4 32. Tg4 Dd5 33. c4 Zwart gaf op.