Na Brussel flink meer meldingen verdachte personen en pakketjes

De politie zegt dat er per dag zo’n 650 telefoontjes binnenkwamen, waar dat er normaal 500 zijn.

Politie bij het ontruimde pand van Sanoma in Hoofddorp
Politie bij het ontruimde pand van Sanoma in Hoofddorp Foto Alexander Schippers / ANP

Het aantal meldingen van burgers over personen die zich verdacht gedragen en over achtergelaten pakketjes en koffers is na de aanslagen in Brussel flink gestegen. Na de aanslagen in Parijs lag het aantal telefoontjes naar de politie hierover op zo’n 500 per dag, op de dag van en in de dagen na Brussel waren dat er zo’n 650, zegt de politie.

Het aantal meldingen stijgt altijd sterk na een aanslag, zegt de politie. In een verklaring staat: “De afgelopen dagen gingen veel telefoontjes over achtergelaten koffers en tassen of verdachte situaties, zoals in Zaandam.” De politie rukte massaal uit nadat bezoekers van een McDonald’s twee mensen een toilet in hadden zien gaan en iets bij zich hadden “met draadjes”. Er werden waarschuwingsschoten gelost toen de twee de aanwijzingen van de politie niet opvolgden.

Ook op stations kwam de politie na Brussel regelmatig in actie. De stations van Hoofddorp, Amersfoort, Maastricht en Arnhem werden ontruimd na melding van verdachte pakketjes en koffers. In alle gevallen bleek het loos alarm. Ook het kantoor van mediabedrijf Sanoma in Hoofddorp werd op de dag van de aanslagen in Brussel uit voorzorg ontruimd.

Kamervragen

Komende dinsdag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de rol die Nederland speelde bij de uitzetting uit Turkije van Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen op luchthaven Zaventem. Hij werd in juli 2015 op het vliegtuig gezet naar Schiphol. Dat werd door de Turkse overheid aan Nederland gemeld, maar volgens minister Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie niet met een motivatie. El Bakraoui was niet in de Nederlandse opsporingssystemen bekend.

Kamerleden hebben 166 vragen ingediend die ze over de kwestie willen stellen. Verschillende parlementariërs willen onder meer opheldering over waarom een Belgisch staatsburger naar Nederland is uitgezet, wat er met de Belgische autoriteiten is besproken nadat bekend werd dat El Bakraoui op Schiphol was aangekomen en of Nederland wist dat El Bakraoui op een Amerikaanse terreurlijst stond.

Langer dicht

De Belgische luchthaven Zaventem blijft ook maandag gesloten, maakte de luchthaven zaterdag bekend. Eerder was bekend dat er zeker tot en met zondag niet gevlogen zou worden.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport Brussels Airport is starting preparations to partially resume passenger flights, but not before Tuesday 29 March. https://t.co/cL2dX884UV

Het juridische vooronderzoek naar de ramp is na vier dagen afgerond op de luchthaven. Het vliegveld hoopt zo snel mogelijk weer volledig open te kunnen, maar totdat er een inschatting is gemaakt van alle schade kan de luchthaven nog niet zeggen wanneer dat is.