Kunstwerkjes

Oeufs en gelée kent u misschien uit de etalage van de Franse boucherie. Kleine, kristalheldere kunstwerkjes zijn het, soms ovaal, soms rond, waarin een gekookt of gepocheerd ei schittert, en vaak nog wat ham of zalm, groenten en/of groene kruiden. Ze zien eruit als kostbare juweeltjes en zijn alleen al daarom bijzonder feestelijk om te serveren tijdens een paasbrunch of als voorgerecht bij het paasdiner.

Maar eieren in aspic kunnen ook echt heel lekker zijn, zeker wanneer u de eitjes zo perfect weet te garen dat ze heel blijven en de dooier toch vloeibaar blijft. En wanneer u goede bouillon gebruikt uiteraard, want zonder smakelijke bouillon geen smakelijke aspic. Die bouillon moet eerst geklaard worden met behulp van eiwitten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is; ik loods u er stap voor stap doorheen.

U zult mij niet horen beweren dat dit recept een fluitje van een cent is, maar met een beetje geduld en beleid, gaat het vast lukken. Serveer ze met warme toast en geef er eventueel een dunne mayonaise bij die u kunt maken van de eidooiers die u overhoudt van het klaren van de bouillon.