Impuls kan helpen

Milton Friedman vroeg zich af wat er zou gebeuren met de economie als een helikopter biljetten van 1.000 dollar zou droppen. Zouden consumenten het gaan besteden, of zouden ze het in de spaarpot stoppen? In het laatste geval is er geen enkel effect. Dat een econoom van de ECB de gedachte interessant vindt, zorgde voor voorspelbare reacties. De puriteinen verafschuwen de gedachte en halen allerlei rampscenario’s van stal, zoals Zimbabwe. Maar daar is de situatie fundamenteel anders. Het kan ook goed gaan. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog creëerden de Noordelijke staten ook extra geld. Dat zorgde niet voor dramatische inflatie. Vergelijk het met de Wegenwacht die de automobilist helpt met een lege accu. Na de impuls kan de auto weer verder rijden en de accu opladen. Zo’n impuls kan de economie ook helpen. Helikoptergeld komt terug via onder andere belastingen. Wellicht meer dan als we blijven kwakkelen.