‘Ik verschoon de bedden en maak frieten en tosti’s’

Chris Kockelkoren (51) en Elles Kockelkoren-Bordewin (48) delen hun dag zorgvuldig in. „Door mijn gezondheid moet ik kiezen wat ik doe.”

Chris: „Onze hond Floyd is een vrouwtje, maar ze heeft een mannennaam. We dachten dat we een mannetje zouden krijgen, dus hadden we de naam alvast bedacht. Toen we naar het nest gingen kijken kwam zij op ons af, zoals je weet kiest de hond de baas. Mensen denken dat haar naam van Pink Floyd komt, maar ze is vernoemd naar de basgitarist van The Muppet Show. Dat vond ik een coole dude.”

Elles: „We hebben haar nu tweeënhalf jaar. Sinds een jaar doen Chris en Floyd samen aan de hondensport agility, het lopen van een parcours met hindernissen. We kunnen het woord ‘school’ niet hardop uitspreken, dan staat ze te piepen en te draaien van enthousiasme, omdat ze denkt dat ze weer mag.”

Chris: „Je stuurt de hond met je lichaam over het parcours, door tunnels en over paaltjes. Ze let goed op wat ik doe: ik geef haar commando’s. Ik ren altijd mee.”

Elles: „Ze komen allebei moe thuis ’s avonds.”

Chris: „Ik heb net clubkampioenschappen met Floyd gedaan. Maar we beginnen pas net, dus ze was wat hyper. Ik denk dat ik in mei of juni echt met wedstrijden kan beginnen.”

Chronische pijn

Elles: „Ik heb een paar chronische ziektes die elkaar beïnvloeden, zoals reuma en diabetes. Tot een jaar of drie geleden heb ik zelfs een tijd in een rolstoel gezeten. Inmiddels, met de hulp van fysiotherapie, kan ik weer stukken lopen. Niet dat ik er een hele dag op uit ga, maar als ik me goed voel, ga ik wel met Floyd naar buiten.”

Chris: „Elles heeft chronische pijn. Het is ontzettend fijn dat de sessies bij de fysiotherapeut helpen.”

Elles: „Het voelt zo fijn weer iets simpels als boodschappen te kunnen doen. Zolang ik rust in mijn dagen inbouw en mijn medicatie trouw slik, gaat het beter. Je verzetten werkt alleen maar averechts. Als je te veel blijft doen, kom je niet vooruit.”

Chris: „We gaan ook samen sporten, dat is gezelliger dan dat ze dat in haar eentje bij de fysiotherapeut doet. Natuurlijk is het aanpassen, maar we hebben onze weg daarin gevonden. We kunnen niet zoveel dingen op een dag doen, daarom kiezen we gericht. Ik ga veel in mijn eentje doen, zoals tennis, squash en motorrijden met vrienden. Elles geeft mij daarin de ruimte. En ik heb een seizoensclubkaart voor Roda JC.”

Elles: „Het heeft gelukkig geen invloed gehad op onze relatie. Ik denk zelfs dat Chris de rust en regelmaat thuis ook goed kan gebruiken. Hij plant alles altijd helemaal vol.”

Misdaadseries

Elles: „We hebben eigenlijk geen spitsuur, ook ’s ochtends niet. ’s Avonds maak ik Chris’ ontbijt al klaar, hij is geen ochtendmens.”

Chris: „Ze stond lange tijd tegelijk op met mij, maar ik zei op een gegeven moment: van mij hoeft dat niet. Liever niet zelfs, dan kan ik met rust dingen doen.”

Elles: „Door mijn gezondheid moet ik kiezen wat ik op een dag doe. Als ik met de hond ga wandelen of boodschappen haal, kan ik de rest van de dag niet zoveel meer doen. Ik houd wel erg van fotografie en maak digitale fotojaarboeken.”

Chris: „Dat is naderhand zo leuk om te zien.”

Elles: „Meestal maak ik de foto’s gewoon met mijn telefoon.

Chris: „Ik ga ’s avonds vaak sporten, maar we kijken altijd samen het achtuurjournaal met een kop thee. En daarna misdaadseries.”

Het onderwijs

Chris: „We kennen elkaar al sinds we veertien en zeventien waren.”

Elles: „Ik was twintig toen we trouwden. Een jaar later kregen we onze dochter, Anne. We zien haar heel regelmatig, ze woont vlakbij.”

Chris: „Eén keer per jaar gaan Anne en ik samen naar Pinkpop. Toen ze een jaar of vijftien was wilde ze er al heen, maar Elles vond dat ze niet alleen kon. Ik zei toen: dan ‘offer’ ik me wel op. Ze zit net als ik in het onderwijs. Ik was ict’er, heb 24 jaar in het bedrijfsleven gezeten. Maar eigenlijk kriebelde het onderwijs altijd al.”

Elles: „ Ik merkte dat hij veel gelukkiger was op de dagen dat hij lesgaf, dan kwam hij zó enthousiast thuis. Toen opperde ik: kun je dat niet fulltime gaan doen?”

Chris: „In eerste instantie dacht ik: waar kom je nu mee? Maar ik ben nu gelukkiger dan ooit. Het is mooi om samen te werken met studenten en te zien hoe ze zich ontwikkelen. Ook buiten het onderwijs ben ik veel met hen bezig.”

Persoonlijke assistent

Elles: „Ik houd de lichte taken in het huishouden zelf bij, zoals opruimen. Voor de zwaardere dingen hebben we een schoonmaker en de hulp van mijn moeder. Chris doet bijna niks, haha.”

Chris: „Ik verschoon de bedden en maak frieten en tosti’s.”

Elles: „Hij steekt enorm veel energie en tijd in zijn baan, dus als hij thuiskomt zorg ik dat het eten klaarstaat.”

Chris: „Heerlijk voor mij, ze is een beetje mijn persoonlijke assistent. Ze regelt alle afspraken. Ik heb een hekel aan telefoneren, dus verwijs altijd door naar Elles: spreek wat met haar af, dan komt het goed.”