Foetaal weefsel en transgender-wc’s in VS inzet van fel debat

Conservatieve Amerikanen vinden nieuwe fronten in de aanhoudende cultuuroorlog.

Abortus is in de VS legaal sinds 1973. En vorig jaar werd het homohuwelijk er legaal door een uitspraak van het Supreme Court. Maar veel door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse staten blijven zoeken naar manieren om deze veranderingen terug te dringen. De nieuwe fronten in de cultuuroorlog: foetaal weefsel en damestoiletten.

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden wil 17 bedrijven, artsen en laboratoria laten dagvaarden als onderdeel van een onderzoek naar de handel in foetaal weefsel, bleek deze week. Het ‘Investigative Panel on Infant Lives’ werd door Republikeinse leden van het Huis opgericht na de ophef die ontstond over met de verborgen camera gemaakte opnames in een vrouwenkliniek van Planned Parenthood, een keten die ook abortus uitvoert. De artsen spraken over de ‘verkoop’ van foetaal weefsel.

Onderzoekers vrezen dat het werk van de commissie onderzoek waarvoor het weefsel nodig is, zoals naar parkinson en het door muggen verspreide zikavirus, zal bemoeilijken.

Ondertussen nam de staat Indiana deze week een wet aan die de handel in en gebruik van foetaal weefsel verbiedt. Artsen en abortusklinieken kregen in de staat ook verdere beperkingen opgelegd.

In North Carolina zijn het de vrouwen-wc’s waarover het felst wordt gediscussieerd. Deze week tekende de gouverneur van de zuidelijke staat een wet die transgenders verbiedt de toiletten van hun nieuwe sekse te bezoeken. De gedachte bij het overwegend Republikeinse Congres in de staat is dat mannen die in transitie zijn naar vrouw, de privacy schenden van vrouwen in de damestoiletten. Ook zeggen ze dat mannen misbruik van de regel zullen maken om vrouwen te belagen op de wc’s. De maatregel – onderdeel van een wet die het verbiedt om extra antidiscriminatiemaatregelen te nemen voor de LGBT-gemeenschap – heeft de staat scherp verdeeld. Bedrijven die in North Carolina gevestigd zijn, zoals Apple, American Airlines, Dow Chemical en PayPal, lieten hun afkeuring blijken.

Vorig jaar werd een vergelijkbare wet in de Texaanse stad Houston na felle campagnes voor en tegen uiteindelijk in een referendum weggestemd. De kanteling kwam na een felle campagne van tegenstanders die in tv-advertenties inzoomden op ‘seksmaniakken’ in vrouwen-wc’s.