Dodental bij aanslag Iraaks voetbalstadion loopt op

Volgens ziekenhuispersoneel kwamen er 41 mensen om. De politie sprak eerder nog van 29 doden.

Foto Karim Kadim / AP

Het dodental als gevolg van de zelfmoordaanslag in een Iraaks voetbalstadion is opgelopen van bijna dertig tot zeker 41. Ook zijn er meer gewonden gevallen dan aanvankelijk gedacht, zo melden ziekenhuismedewerkers zaterdag aan persbureau AP. Waar de politie aanvankelijk nog sprak van zestig gewonden zijn dat er nu meer dan honderd.

De slachtoffers vielen in een vol voetbalstadion de stad Alexandria, op zo’n vijftig kilometer rijden van hoofdstad Bagdad. Op het moment van de aanslag werd in het stadion net de winnende ploeg gehuldigd. De terreurgroep Islamitische Staat heeft de daad opgeëist en stelt dat de aanslag gericht was op leden van shi’itische milities.

Steeds vaker aanslagen

Ook in Jemen voerden strijders van IS vrijdag aanslagen uit bij een militaire checkpoint van de Saoedische coalitie. Daarbij vielen zeker 26 doden, aldus AP. Het ging om een driedubbele aanval: eerst blies een zelfmoordenaar zich op bij het kamp, vervolgens reed een handlanger in op hulpverleners en tot slot ontplofte een auto nabij de legerpost.

IS bedient zich van zelfmoordaanslagen in een periode dat de terreurbeweging op de grond steeds meer terrein verliest. Het Iraakse leger maakte donderdag bekend dat het bezig is met een offensief om Mosul, de grootste stad die in handen is van IS, terug te veroveren. Eerder op vrijdag werd bekend dat de één na hoogste man van IS is gedood door Amerikaanse militairen.