Deze Syrische vluchteling begon opnieuw in Nederland

Voor Hanadi uit Damascus staat het inburgeren in Nederland voorop, ondanks de moeilijkheden.

In december 2013 vluchtte Hanadi samen met haar man en dochters uit Syrië.
In december 2013 vluchtte Hanadi samen met haar man en dochters uit Syrië. Screenshot documentaire Thomson Reuters Foundation.

De berichtgeving over Syrische vluchtelingen in Europa gaat meestal over de moeizame reis vanuit Syrië naar een Europees land. Zelden wordt aandacht besteed aan de periode daarna, de periode van inburgering in het nieuwe land. Dat moet veranderen, moeten de documentairemakers van de Thomson Reuters Foundation gedacht hebben. Zij volgden de Syrische vluchteling Hanadi, die probeert in Nederland een nieuw leven op te bouwen:

In december 2013 vluchtte Hanadi samen met haar man en dochters vanuit de Syrische hoofdstad Damascus naar het Limburgse plaatsje Kessel-Eik. Ruim twee jaar later is ze al behoorlijk ingeburgerd in Nederland, getuige de Nederlandse volzinnen die ze uitspreekt en de drie zoenen die ze haar buurtgenoten uitdeelt. Ze vindt het belangrijk zich zo snel mogelijk aan te passen:

“Het leren van de taal is de sleutel om je comfortabel te voelen in een nieuw land. In het begin was het moeilijk, maar nu pas ik me steeds beter aan.”

Dat het niet altijd even makkelijk is blijkt wel wanneer Hanadi een baan probeert te vinden. In Syrië was ze nog docent en accountant, maar in Nederland worden haar baantjes bij schoonmaakbedrijven en in de catering aangeboden. Stiekem hoopt ze op een baan bij de gemeente, maar ze accepteert dat ze voor financiële ondersteuning verplicht is genoegen te nemen met minder.

Ook mist Hanadi haar moeder en broers, die in Syrië zijn achtergebleven. Toch richt ze zich op de positieve dingen:

“We hebben dit leven niet uit vrije wil gekozen. Maar om gelukkiger te leven moet men de realiteit omarmen.”