Opinie

    • Peter Vandermeersch

De week waarin alles om Brussel draaide

Ik heb misschien wel honderd keren het vliegtuig genomen van Zaventem en ken het Brusselse metrostation Maalbeek als mijn broekzak. De aanslagen in Brussel maakten ook daarom zo’n grote indruk op mij. Een schoolgenootje van mijn zoon vecht nog steeds voor haar leven. We blijven - zoals na Londen, Madrid, Ankara, Parijs en vele andere plekken - verward, verdrietig en met veel vragen achter.

Op die vragen probeerden we, onvolkomen ongetwijfeld, bij NRC de voorbije dagen een antwoord op te geven. Hier vindt u een overzicht van de vragen die de lezers van NRC ons vroegen te beantwoorden.

Maar we gingen verder. Zo stelde collega Hans Steketee vast dat de veiligheidsdiensten steken lieten vallen en veel uit te leggen hebben. Waarom werken ze ondanks alle eerder aanslagen niet beter en efficiënter samen?

Correspondent Tijn Sadée schrijft dan weer over de week dat “relaxt en rommelig” België zijn onschuld verloor.

featuredporterttenbrussel-1024x614

En voormalig correspondent Petra de Koning beschrijft hoe het vergaat met Brussel en de Brusselaars. Wie wil er nog in die stad zijn?

Het meest treffende opiniestuk deze week vond ik dat van collega Marjoleine de Vos. Zij worstelde met die ‘schaamtevolle gedachte’: gelukkig was het in België en niet hier.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch