Cuba gaat uit zijn dak voor de Stones

Historisch concert Vrijdagavond speelden de Rolling Stones in Havana. Voor het eerst. Het was „magisch”.

Ruim vijfhonderdduizend Cubanen en Rolling Stones-fans uit de hele wereld gingen vrijdagavond volledig uit hun dak op een gratis en nu al legendarisch Rolling Stones concert in Havana. Twee dagen na het historische bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, sloot Cuba met deze klapper een week af waarin geschiedenis is geschreven. De oude rockers Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood en Charlie Watts speelden met hun band ruim twee uur lang de sterren van de hemel en trakteerden het publiek op een energieke show met hits als Angie, Start me up, Sympathy for the devil en als spetterende uitsmijter een uitgebreide versie van ‘Satisfaction’.

Het optreden moet gezien worden in het licht van de veranderingen die Cuba de afgelopen jaren doormaakt. Het is voor het eerst sinds de revolutie van Fidel Castro in 1959 dat een rockband van internationaal formaat in Cuba speelt. Jarenlang was westerse muziek, ook die van de Stones, verboden. Die werd als contrarevolutionair gezien.

Mick Jagger, die overwegend Spaans sprak tegen het publiek, refereerde daar ook aan toen hij het concert opende: „We weten dat het vroeger niet makkelijk was om naar onze muziek te luisteren in Cuba. Maar tijden zijn nu aan het veranderen, klopt dat?” Een joelend publiek antwoordde met „Si, si!”

Foto Nina Jurna

Daniel Gonzalez (met dreadlocks). Foto Nina Jurna

Stones fans, zoals muzikant Daniel Gonzalez (56) die eind jaren zeventig in het geheim naar zijn idolen luisterde, vindt het concert „magisch”. Glunderend zegt hij: „Dat ik nu een concert van de Stones kan bijwonen in mijn eigen land, is onwerkelijk. Het is als een droom. De energie die hier vanavond hangt is onbeschrijfelijk.”

Veel jonge Cubanen zijn niet bekend met de hits van de Stones, maar zij zijn toch in groten getale naar het optreden gekomen. „Dit had ik nooit willen missen. Ik heb nog nooit zo’n groot podium gezien, al die lichten, de camera's en die enorme schermen. Het is een hele speciale avond”, zegt de 25-jarige Luis, fors en met tatoeages. Tijdens het concert houdt hij zijn vriendinnetje stevig vast. Samen staren ze naar Mick Jagger, die op een steenworp afstand zijn danspasjes aan de Cubanen toont.

Dat dit optreden in Havana voor de Stones ook een speciaal is, straalt ervan af. Zelfs na de toegift lukt het de bandleden bijna niet om van het podium af te komen. „Ik zou hier kunnen wonen”, roept Keith Richards naar de uitzinnige massa. Ron Wood vormt met zijn handen een groot hart. Mick Jagger, die tijdens de show alles geeft, kijkt het publiek nog een keer met stralende lach aan, voor dat hij het podium verlaat.

Foto Nina Jurna

Dyara Perez met haar kinderen. Foto Nina Jurna

Uren voor het concert, halverwege de middag, hadden zich al duizenden mensen verzameld op het grasveld van het open stadion Ciudad Deportiva, buiten Havana. Er hangt een Woodstockachtige sfeer. Groepjes mensen liggen op het gras in de brandende zon, of picknicken onder meegebrachte parasols. Er wordt in het stadion niets verkocht, geen alcohol of eten, alleen kleine plastic waterzakjes.

Dyara Perez zit met haar twee kinderen op het gras en geniet. „Prachtig al die mensen. Dit is het nieuwe Cuba”, zegt ze glunderend. Ze heeft haar zoontje van negen en dochter van zestien meegenomen. Hoewel geen van haar kinderen weten wie de Rolling Stones zijn, mogen ze dit moment niet missen, vindt hun moeder. „Cuba maakt een nieuw avontuur door. We weten nog niet precies waar we over een paar jaar zijn, maar we zijn in beweging. Dit concert hoort bij ons nieuwe avontuur, en daarom heb ik nu mijn kinderen meegenomen.”

Foto Nina Jurna

Sonja Candler. Foto Nina Jurna

Cuba is duidelijk nog niet in staat zo’n groot internationaal spektakel helemaal zelf te organiseren. Voor de naar schatting half miljoen bezoekers zijn slechts zes mobiele toiletten beschikbaar. Een deel van de bezoekers kan met speciale uitnodigingskaarten dichterbij het podium komen, maar een grote massa wordt middels hekken en zware politiebewaking in een apart vak gehouden, ver weg van het podium.

Sonja Candler (58) uit Canada staat vóór het concert al anderhalf uur in de rij om naar de wc te gaan. „Ik kom al sinds 1988 op vakantie in Cuba, dit is de 41ste keer. Ik zie het land vooruitgaan, maar voor zo’n groot concert zijn veel meer faciliteiten nodig. Hopelijk begrijpen de Cubanen dat wel in de toekomst.” Haar neef is speciaal voor het concert uit Canada naar Cuba gekomen. „Toen ik hoorde dat de Stones hier zouden optreden, heb ik onmiddellijk een ticket geboekt. Hier moest ik bij zijn. Dit is historisch, niet alleen voor Cuba maar voor de hele wereld.”