Ik wil geen vertrutte samenleving

illustratie Cyprian Koscielniak

De recente ophef (19/3) over de Folia-cover met blote borsten, zoekeieren, de sexy posters van een herenmodefirma en het gelukkig ingetrokken korte rokjes- en knielaarzenverbod riepen allemaal het beeld op dat je je in dit land maar beter heel neutraal en voorzichtig kunt opstellen omdat anders ‘mensen er aanstoot aan kunnen nemen’.

Dat kan toch niet waar zijn? Het lijkt soms alsof wij in Nederland onze eigen tolerante waarden verloochenen uit angst dat anderen – de intoleranten – zich gekwetst voelen.

Wellicht kunnen de basisbeginselen van etiquette hier helpen: verplaats je in een ander en voorkom dat iemand zich ongemakkelijk voelt. Dat betekent niet dat je je eigen identiteit maar moet aanpassen om anderen geen ongemakkelijk gevoel te geven. Dat mogen mensen namelijk niet van je eisen, ook de ander moet zich in jou verplaatsen en volgens de etiquette hoort de gast zich aan te passen.

Als liberale samenleving moeten we staan voor de Westerse waarden van onze vrije maatschappij.

Als een ander gekwetst is door mijn knielaarzen of een half-naakte poster, is dat niet mijn probleem.

Want ik wil geen vertrutte samenleving waarin niemand meer anders durft te zijn of anders durft te denken.

VVD-gemeenteraadslid in Wassenaar en eigenaar van bedrijf voor zakelijke etiquette