Binnenkijken in een huis vol spullen

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een huis propvol gevonden spullen.

Foto Thijs Wolzak

 

Huis Aja Waalwijk (63) maakt objecten. Zijn huis staat er vol mee. Aan sommige installaties werkt hij jarenlang. Er zitten verhalen in. Hij bouwt bijvoorbeeld met wrakhout dat hij heeft meegenomen uit India, Rusland, Polen en Portugal. Goed hout dat wel is aangetast door weer en wind maar nog honderd jaar meekan. „Zulk hout vind je in Nederland niet”, zegt hij.

Markt Vrijwel niets in zijn huis, waar hij in zijn eentje woont, is gekocht. Alles heeft hij op straat gevonden. Niet één vork is hetzelfde, niet één stoel aan tafel. Hij fietst aan het einde van elke dag langs de markt op het Waterlooplein. Daar vindt hij stoelen, televisietoestellen, bestek. Op een goed moment had hij 15 televisietoestellen, waarvan er tien werkten. Daar maakte hij dan weer iets van of keek er televisie op. Zelfs de ijskast en de wasmachine zijn van de straat.

Waalwijk is ook leraar Nederlands op een middelbare school. De schoolboeken vindt hij zo saai dat hij nu zelf een methode ontwikkelt. „We uiten ons in metaforen – daar moet je op inspelen. Kinderen vinden ook de herkomst van woorden interessant.” Hij probeert de belangstelling voor taal bij zijn leerlingen (mavo en havo) aan te wakkeren door ondermeer de ontstaansgeschiedenis van woorden te illustreren. Hij begint bijvoorbeeld met een spinnenweb en eindigt bij het world wide web.

Van Ikea „Niets.”

Bij brand meenemen „De andere bewoners van de woongemeenschap.”

Frederiek Weeda