m/v van de week siegfried woldhek

Aan grote woorden was deze week geen gebrek om „de invloedrijkste persoon in het Europese voetbal van de laatste veertig, vijftig jaar” (aldus voetbaltrainer Josep Guardiola) mee uit te luiden. Cruijff was ook groot, zelfs op zeer jeugdige leeftijd. Als jongetje al gebruikte hij de bal als verlengstuk van zijn tengere lichaam. Later, als speler, vond hij het voetbal opnieuw uit. „Hij was de gloeilamp en Thomas Edison in één persoon”, schreef journalist Simon Kuper.

Maar waarom was hij zo groot? Technisch vernuft, tactisch en strategisch inzicht, overwicht op het veld en daarbuiten en verbale begaafdheid kwamen in hem samen – en dat ook nog op het juiste ogenblik. En, kun je eraan toevoegen, een totaal gebrek aan ontzag voor wie of wat dan ook. „Gebrek aan ontzag is een wezenskenmerk van het genie”, zoals columnist Jan Kuitenbrouwer schreef.

Van de vele onvergetelijke uitlatingen van Johan Cruijff (25 april 1947-24 maart 2016) is deze misschien wel het beste: „Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen”.

Simpelheid, eenvoud als kenmerk van het ware. „Als de bal kon praten, klonk hij als Cruijff”, schreef NRC-lezer Frans van Duijn in Haarlem ons.