Wel dansen, geen excuses

Foto Carlos Barria/Reuters

Eerst slaat hij de uitnodiging nog af, maar als de beroemde tangodanseres Mora Godoy aandringt, betreedt Barack Obama woensdagavond alsnog de dansvloer in Buenos Aires. De Amerikaanse president danst een paar maten met Godoy, die hem niet zomaar loslaat. Dan fluistert hij iets in haar oor, laat haar een keer om haar as draaien – en neemt dan weer plaats aan het staatsbanket. Obama brengt een tweedaags bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land, dat samenvalt met de 40ste verjaardag van de staatsgreep van luitenant-generaal Videla en diens handlangers tegen de regering van presidente Isabel Perón, in 1976. Tot onvrede van links Argentinië maakte Obama geen excuses voor de Amerikaanse steun aan de Vuile Oorlog die de rechtse junta van Videla voerde tegen haar linkse tegenstanders.