Weening dicht bij zege in koninginnerit Catalonië

De Belgische wielrenner Thomas De Gendt heeft de koninginnenrit gewonnen in de Ronde van Catalonië. Pieter Weening leek lang op de zege af te koersen, maar de Belg kwam terug en reed hem in de slotfase voorbij, op ongeveer twee kilometer van de finish.

Het regende aanvallen in de vierde etappe van de prestigieuze Spaanse rittenkoers, die over verschillende heuvels leidde maar vooral draaide om de laatste klim van buitencategorie. Weening zat al vroeg in de kopgroep en liet op de slotklim medevluchter De Gendt achter en haalde koploper Imanol Erviti in. De renner van Team Roompot, een dag eerder ook al in de aanval, reed het grootste deel van de klim naar Port Ainé alleen op kop.

Toen De Gendt eenmaal voorbij was gestoven, ‘brak’ Weening en zag hij ook nog enkele van de favorieten passeren. Met name Nairo Quintana en Alberto Contador vochten een verbeten duel uit, dat uitviel in het voordeel van Quintana. De Colombiaan werd tweede in de etappe, Richie Porte eindigde als derde. De Australiër klopte Contador in een laatste sprintje. Robert Gesink en Steven Kruijswijk, kopmannen van LottoNL-Jumbo, eindigden op vier minuten als 37ste en 39ste.

Quintana nam de leiding in het algemeen klassement over van Daniel Martin. De Ier finishte in dezelfde tijd als Chris Froome, die door zijn rivalen Quintana en Contador op ongeveer een halve minuut achterstand werd gereden op de slotklim. (ANP)