Wapenclub van Minerva wil graag uitwijken naar België

Pistoolschietgezelschap Nieuwe wapenregels nopen een besloten eliteclub van Leidse wapenliefhebbers de grens over te steken.

Een man schiet met een revolver op de schietbaan in Nieuwkoop
Een man schiet met een revolver op de schietbaan in Nieuwkoop Foto: ANP/Valerie Kuypers

Een besloten, grotendeels adellijke club wapenliefhebbers uit Leiden wil naar België uitwijken, omdat daar de regels voor zwaar kaliber wapens coulanter zijn. Het gaat om Pistoolschietgezelschap Colonel Colt, onderdeel van het Leidse studentencorps Minerva.

De penningmeester van de vereniging, Christiaan jonkheer van Lennep (23), noemt in een recente e-mail aan de leden de België-route „de enige mogelijkheid om nog legaal met de zwaardere kalibers te kunnen schieten”. Alle andere scenario’s leiden volgens hem „tot inbeslagname of het onklaar maken van de wapens”.

Colonel Colt beschikt over pistolen en wapens van diverse kalibers. Dit zijn onder meer erfstukken die aan de vereniging zijn nagelaten, maar ook een .22 Salonpistool en een lustrumwapen uit 2013, toen de club zijn 160-jarige bestaan vierde. Alleen die laatste twee wapens zouden in Nederland mogen achterblijven.

De mails van het pistoolschietgezelschap worden rondgestuurd onder leden van bekende adellijke geslachten, topadvocaten, een rechter uit Zwolle, en ook prins Constantijn van Oranje. De berichten zijn via het anonieme digitale doorgeefluik Publeaks naar NRC gelekt.

Criminelen en Heeren

De penningmeester is sinds 2013 met de kwestie bezig, blijkt uit de mails. Hij laat zich adviseren door „een delegatie juridisch onderlegde oud-leden”, en voert overleg met „de Leidse politie en onze huidige schietvereniging”. Een zegsman van de Vrijheid laat weten Colonel Colt „sinds circa een half jaar” niet meer te hebben gezien.

De wapenliefhebbers mailen dat „het treurig is om te leven in een land dat Heeren behandelt als criminelen [en] criminelen als heeren”, en dat er een „ingewikkelde toekomst voor onze wapens” in het verschiet ligt. Een van hen vraagt of ze een Belgische wapenhandelaar hun „kostbare bezit” wel moeten toevertrouwen.

Christiaan van Lennep laat NRC weten dat hij „niet inhoudelijk wenst te reageren”. Ook andere betrokkenen reageren afhoudend op vragen. De Haagse jurist Johan baron van Haersolte, die deelneemt aan de maildiscussie, is de enige die een toelichting wil geven. „De regels rond wapens zijn aangescherpt sinds de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Daar moet ons gezelschap iets mee”, zegt hij. „We zijn hierover in bespreking, onder meer met de Leidse
politie.”

Een politiewoordvoerder zegt echter dat er „geen formele samenwerking” is met Colonel Colt.