‘VS hebben één na hoogste leider IS gedood’

Het is onduidelijk of de man, bekend onder de naam Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, gedood werd in Syrië of Irak.

Minister van Defensie, Ash Carter, en de hoogste bevelhebber van de Amerikaanse troepenmacht, Joseph Dunford, tijdens de persconferenatie in het Pentagon.
Minister van Defensie, Ash Carter, en de hoogste bevelhebber van de Amerikaanse troepenmacht, Joseph Dunford, tijdens de persconferenatie in het Pentagon. Foto Mauel Balce Ceneta/ AP

Amerikaanse troepen hebben de nummer twee van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) gedood. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Pentagon, zo meldt persbureau AP.

Deze man, Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli - ook bekend onder de religieuze naam Haji Imam-, was volgens de Amerikaanse minister een “bekende terrorist” die verantwoordelijk zou zijn voor aanslagen in Irak en Syrië.

Al-Qaduli was minister van Financiën

Volgens Carter kunnen leiders binnen de terreurorganisatie worden vervangen, maar met de uitschakeling van deze ervaren IS-leider hebben de VS wel een flinke slag toegebracht aan IS. Al-Qaduli zou de minister van Financiën zijn binnen IS. Vorig jaar loofde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, 7 miljoen dollar uit voor tips over zijn verblijfplaats.

Het is onduidelijk of Al-Qaduli in Irak of Syrië is gedood. Volgens terrorismedeskundige Malcom Nance van de denktank TAPSTRI zou hij in Irak zijn gedood.

Twitter avatar TAPSTRIMEDIA TAPSTRI MEDIA US: Abdul Rahman Mustafa al-Qaduli reported killed in Iraq with 3 others. https://t.co/BTtAoylbXe

Voormalig rechterhand van Al-Zarqawi

Al-Qaduli geldt als een van de meest ervaren terroristen. Hij was de rechterhand van de beruchte Abu Musab al-Zarqawi, de oprichter van Al-Qaeda in Irak dat later opging in Islamitische Staat. In 2012 zou hij zijn ontsnapt uit een gevangenis in Bagdad en sloot hij zich als een van de eerste aan bij IS dat vanuit Irak ook grote delen van Syrië wist te veroveren.

Naast Al-Qaduli hebben Amerikaanse troepen ook een aantal andere militanten van IS gedood. Eerder deze maand boekten de VS ook al succes door ‘IS-minister van oorlog’ Omar al-Shishani te doden.

IS steeds verder in de verdrukking

Tijdens de persconferentie liet generaal Joseph Dunford, de hoogste bevelhebber van de Amerikaanse troepen, weten dat de VS militaire assistentie verlenen aan Irak bij de grootschalige operatie om Mosul terug te veroveren op IS. Deze miljoenenstad in het noorden van Irak werd in juli 2014 veroverd door militanten van IS. In de afgelopen weken hebben Iraakse en Koerdische troepen grote delen van Irak heroverd op IS, waaronder de West-Irakese stad Ramadi.

Ook in Syrië wordt IS steeds verder teruggedreven. Het Syrische leger, gesteund door Russische luchtaanvallen, is bezig met een enorme opmars richting de eeuwenoude woestijnstad Palmyra.

Een militaire overwinning is niet alleen van symbolische waarde, de stad ligt op een kruispunt van wegen riching hoofdstad Damascus, de voormalig rebellenstad Homs en de oostelijke provinciehoofdstad Deir-es-Zor die deels in handen is van IS.