VS en Rusland willen vredesproces Syrië versnellen

De grootmachten willen onder meer president Assad onder druk zetten om politieke hervormingen door te voeren.

President Poetin en de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry ontmoeten elkaar in Moskou.
President Poetin en de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry ontmoeten elkaar in Moskou. Foto Andrew Harnik/AP

De Verenigde Staten en Rusland willen hun invloed gaan aanwenden om het vredesproces in Syrië te versnellen. Zo zal onder meer president Assad onder druk worden gezet om politieke hervormingen door te voeren.

De voornemens zijn volgens Reuters het resultaat van een vier uur durend overleg tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Kerry en president Poetin in Moskou. Ook Kerry’s Russische collega Lavrov was bij de gesprekken aanwezig. Washington en Moskou zullen de komende dagen proberen Assad te verleiden tot “het maken van de juiste beslissing” wat betreft zijn inzet voor vredesonderhandelingen, aldus Kerry na afloop van de ontmoeting.

De twee grootmachten zullen verder de partijen onder druk gaan zetten om meer humanitaire hulp toe te laten in het door oorlog verwoeste gebied. Verder eisen ze meer toewijding van alle deelnemende partijen aan de tot nu toe stroef lopende vredesonderhandelingen. Ook moeten het regime en de rebellen zo snel mogelijk beginnen met de uitwisseling van gevangenen.

Kerry zei verder dat de aanslagen in Brussel nog maar eens het belang hebben onderstreept van een snel vredesproces en een gezamenlijke strijd tegen Islamitische Staat (IS), dat de terreurdaden in België heeft opgeëist.

Verrassend vertrek

Het gesprek tussen Kerry en Poetin werd opgezet nadat Rusland op 15 maart verrassend aankondigde zijn troepen terug te trekken uit Syrië. Poetin’s doel om Assad in het zadel te houden was grotendeels bereikt, schreef correspondent Steven Derix toen:

“In het afgelopen half jaar hebben Russische gevechtsvliegtuigen het tij gekeerd. Het Syrische regeringsleger, zes maanden geleden nog op de rand van de totale ineenstorting, is weer in het offensief. Ook de VS hebben inmiddels schoorvoetend moeten erkennen dat een vredesregeling zonder het Assad-regime niet mogelijk is.”

Grootste struikelblok van de onderhandelingen, die vorige week werden hervat, is dat de rebellen, gesteund door het Westen, eisen dat president Assad vertrekt. Damascus weigert echter dit punt überhaupt onderdeel van de onderhandelingen te maken.