Voormalig PVV-woordvoerder stal 175.000 euro uit partijkas

Ex-fractievoorzitter Michael Heemels bekende vorige maand “financiële misstappen” te hebben begaan.

Ex-fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV Limburg stal 175.000 euro uit de partijkas om zijn drank- en drugsverslaving te financieren.
Ex-fractievoorzitter Michael Heemels van de PVV Limburg stal 175.000 euro uit de partijkas om zijn drank- en drugsverslaving te financieren. Foto Remko de Waal/ANP

Ex-fractievoorzitter en penningmeester Michael Heemels van de PVV in Limburg heeft vanaf 2011 175.000 euro gestolen uit de partijkas. Dat is gebleken uit accountantsonderzoek, meldt het Presidium van de Limburgse Provinciale Staten. Vorige maand legde de politicus - die ook woordvoerder was van Geert Wilders - zijn functies neer vanwege de “financiële misstappen”.

Heemels stal het geld naar eigen zeggen “wegens problematisch drank- en drugsgebruik”. De PVV Limburg deed aangifte tegen de ex-fractievoorzitter wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte . “Wij kunnen dit gedrag van niemand accepteren”, verklaarde waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans toen. Dat strafrechtelijk onderzoek is nog gaande.

De zaak kwam eind vorige maand aan het rollen toen NRC melding maakte van onverklaarbare overboekingen vanuit de Limburgse PVV-fractie. De secretaris, Daryl Pfoster, ontdekte dat hij volgens de fractieboekhouding in een recent verleden maandbedragen kreeg die nooit op zijn rekening terecht waren gekomen.

De betalingen waren door Heemels gedaan in een periode dat Pfoster nog stagiair en fractiemedewerker was. Pfoster meldde de zaak aan bij de fractie, die het Geleense accountantskantoor KBS Accountants in de arm nam. Hangende dit onderzoek trad Heemels al terug als fractievoorzitter in Limburg.

Terugbetaling

De PVV-fractie heeft inmiddels een terugbetalingsvoorstel gedaan. Het presidium van Provinciale Staten gaat daar naar kijken. Het door Heemels ontvreemde geld was bedoeld voor onkosten gemaakt door de fractie. De Staten willen op korte termijn ook voorstellen behandelen die situaties als deze in de toekomst moeten voorkomen.

De oud-fractievoorzitter, die tevens de kas beheerde, liet vorige week in een brief aan de Limburgse politiek al weten dat hij het door hem gestolen bedrag zelf wil terugbetalen. Het is onduidelijk hoe en waarvan.

Misbruik fractiegelden

Het is de tweede keer binnen een jaar dat een vertrouweling van Wilders in verband wordt gebracht met een onjuiste omgang met gemeenschapsgeld. Vorig jaar bleek dat de PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Marjolein Faber, met fractiegelden het bedrijf van haar zoon had ingehuurd.