Voor de oudere socios isKroif de allergrootste

De aandacht voor Cruijff in het clubmuseum van Barcelona is bescheiden.

Slechts een handjevol personen komt na de dood van Johan Cruijff spontaan naar stadion Camp Nou om een eerbetoon te brengen aan de legendarische voetballer. Zaterdag kunnen fans daar in een kapel de laatste eer bewijzen aan de oud-voetballer. De Catalaan Jorge Daza legt eerder al een rode roos en zeven lolly’s neer bij een standbeeld van een naamloze speler. „Toen ik het nieuws hoorde was ik geraakt. Vier tranen biggelden over mijn gezicht. Ik ben nu eenmaal een beetje een emotioneel figuur. Johan is de grote held van FC Barcelona.”

Catalonië rouwt op zijn eigen manier om de dood van de clubicoon. Vooral in stilte en in de anonimiteit. Het zijn vooral de media die zich voortdurend laten horen over de dood van Kroif. Clubbestuurders, trainers, spelers en fans van de Catalaanse grootmacht spreken allemaal over de waarde die Cruijff voor Barça heeft gehad. „FC Barcelona is wat het is vandaag met dank aan Cruijff”, zo vat speler Gerard Piqué de mening van velen op tv samen.

In het museum van FC Barcelona lopen toeristen langs oude foto’s en shirts van de talloze helden die de club heeft gekend. Cruijff is met name voor de oudere socios van FC Barcelona zonder enige twijfel de allergrootste. Toch is de aandacht voor Cruijff in het clubmuseum bescheiden. In een vitrine ligt zijn eerste contract met FC Barcelona uit 1973, ernaast zijn tricot van FC Barcelona en verder een aantal foto’s van El Flaco. Wie ‘de dunne’ als speler wil zien schitteren kan tal van oude filmpjes bekijken. De komende dagen komt er een speciale hommage voor de man die kort erevoorzitter was, maar die titel zelf weer inleverde.

‘Oorlog is nu voorbij’

Barçafan Francisco Moreno glimlacht als hem wordt gevraagd of aandacht voor Cruijff in het museum niet een beetje te beperkt is. „Mijn vrouw werkt in het museum. Ik moet een beetje op mijn woorden passen”, zegt hij. „Het succes van deze club is met Cruijff begonnen. Ik was 23 jaar toen hij als speler naar Barcelona kwam. Dat was destijds een tweederangs club. Cruijff heeft die mentaliteit veranderd. Maar zijn karakter heeft de club verdeeld in voor- en tegenstanders. Die oorlog is nu voor altijd voorbij.”

Op twitter nemen fans via #siempreCruyff afscheid. Volgende week zaterdag zal er bij de clásico tussen Barcelona en Real Madrid een hommage aan Cruijff worden gebracht met ‘een levend mozaïek’ op de tribunes. Er gaan stemmen op het Camp Nou om te dopen in Estadio Johan Cruijff. Socio Jorge Daza: „Dat zou toch terecht zijn? Cruijff heeft de eerste zaadjes geplant voor het succes.”