Voor de oudere socios is hij de allergrootste

In het clubmuseum van Barcelona is weinig aandacht voor Cruijff. Maar de bewondering voor hem is groot.

Slechts een handjevol personen komt in de uren na de dood van Johan Cruijff naar stadion Camp Nou om een eerbetoon te brengen aan de legendarische voetballer. De Catalaan Jorge Daza legt een rode roos en zeven lolly’s neer bij een standbeeld van een naamloze speler. „Toen ik het nieuws hoorde was ik geraakt. Vier tranen biggelden over mijn gezicht. Ik ben nu eenmaal een beetje emotioneel figuur. We gaan Nederlandse biertjes drinken vanavond. Johan is de grote held van FC Barcelona.”

Catalonië rouwt op zijn eigen manier om de dood van het clubicoon. Vooral in stilte en in de anonimiteit. Vandaag zal voor het stadion waar Cruijff als speler en als coach succesvol was een plek komen waar supporters een eerbetoon kunnen brengen. Clubbestuurders, trainers, spelers en fans van de Catalaanse grootmacht spreken allemaal over de enorme waarde die Cruijff voor Barça heeft gehad. „FC Barcelona is wat het is vandaag met dank aan Cruijff”, zo vat verdediger Gerard Piqué de mening van vele Catalanen voor de televisiecamera’s in één zin samen.

In het museum van FC Barcelona lopen toeristen – sommigen zijn nog onwetend over Cruijffs dood – langs oude foto’s en shirts van de talloze helden die de club heeft gekend. Cruijff is met name voor de oudere socios van FC Barcelona zonder enige twijfel de allergrootste. Toch is de aandacht voor Cruijff in het clubmuseum zeer bescheiden. In een vitrine ligt zijn eerste contract met FC Barcelona uit 1973, ernaast een tricot van FC Barcelona en verder een aantal foto’s van El Flaco. Wie ‘de dunne’ als speler nog eens wil zien schitteren kan tal van oude filmpjes zien. Verder is er geen speciale hommage aan Cruijff.

‘Oorlog is nu voorbij’

Barçafan Francisco Moreno glimlacht als hem wordt gevraagd of aandacht voor Cruijff in het museum niet een beetje te beperkt is. „Mijn vrouw werkt in het museum. Ik moet een beetje op mijn woorden passen”, zegt hij met een knipoog. „Het succes van deze club is met Cruijff begonnen. Ik was 23 jaar toen hij als speler naar Barcelona kwam. Dat was destijds een tweederangs club. Cruijff heeft de mentaliteit veranderd. Maar hij was ook zeer rechtlijnig. Zijn karakter heeft de club verdeeld. Cruijff had voor- en tegenstanders. Die oorlog is nu voor altijd voorbij. Vrijwel iedereen zal nu alleen nog met bewondering over hem praten.”

Er gaan in Barcelona veel stemmen op het Camp Nou om te dopen in Estadio Johan Cruijff. Socio Jorge Daza: „Dat zou toch terecht zijn? Cruijff heeft hier de eerste zaadjes gepland voor het succes. Dat mogen we nooit vergeten.”