Twee arrestaties na vondst vijfduizend kilo cocaïne

De lading met een straatwaarde van 150 miljoen euro kwam aan in Antwerpen en was vermoedelijk bedoeld voor Nederland.

Archiefbeeld van een lading gevonden cocaïne. De Belgische douane heeft afgelopen maandag vijfduizend kilo van de drug onderschept.
Archiefbeeld van een lading gevonden cocaïne. De Belgische douane heeft afgelopen maandag vijfduizend kilo van de drug onderschept. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Belgische douane heeft afgelopen maandag in de Antwerpse haven bijna vijfduizend kilo cocaïne onderschept die waarschijnlijk op weg was naar Nederland. De lading zat verstopt in een container met ananassen, meldt de Landelijke Eenheid vrijdag. De cocaïne heeft een straatwaarde van 150 miljoen euro. Dinsdag zijn in Breda en Drimmelen twee mannen aangehouden in verband met de drugsvangst.

Uit de papieren bleek dat de container Nederland als bestemming had. Daarop is de Nederlandse politie ingeschakeld. Nadat de cocaïne uit de container was gehaald, werd deze teruggeplaatst in afwachting van een transporteur. Een dag later werd de container opgehaald en naar Drimmelen vervoerd. Daar is dinsdag een verdachte aangehouden, dezelfde dag volgde een tweede arrestatie in Breda. Beide mannen, van 33 en 51 jaar oud zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid stelt in een reactie dat het gaat om een “hele grote vangst”:

“Het is een van de omvangrijkste ladingen die we de laatste jaren onderschept hebben. De straatwaarde van deze cocaïnevangst is zeer hoog.”

Vrees voor een liquidatie

De politie roept getuigen van het transport op om zich te melden. Uit liquidatieonderzoeken is gebleken dat de kans groot is dat iemand slachtoffer kan worden van vergelding wanneer een criminele organisatie een grote hoeveelheid drugs kwijtraakt. “Binnen hun kringen wordt daarvoor iemand verantwoordelijk gehouden”, zegt de voorlichter. Aanstaande dinsdag besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

Of er een verband is met de zogenoemde Mocro-oorlog, die in 2012 begon met de verdwijning van een partij cocaïne in de Antwerpse haven, kan de woordvoerder niet zeggen. Die gebeurtenis vormde het startsein voor een reeks liquidaties in de onderwereld.