Turkije gaf geen uitleg bij uitzetting

Minister weerspreekt bewering Turkije dat het informatie gaf over reden uitzetting El Bakraoui.

Turkije heeft niet aan Nederland gemeld waarom de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui vorig jaar werd uitgezet naar Nederland. Nederland wist niet dat hij volgens de Turken een „buitenlandse terroristische strijder” was. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren.

De Turkse president Erdogan uitte woensdag in een persconferentie beschuldigingen tegen Nederland en België. Beide landen zouden geïnformeerd zijn. Diezelfde avond zei de Belgische justitieminister Geens dat El Bakraoui naar Nederland was uitgezet en dat de Belgische justitie „tot nader orde” niets te verwijten valt.

Van der Steur was de hele donderdag druk met het doorzoeken van systemen en het bevragen van buitenlandse collega’s. Omdat zijn reactie er aan het begin van de avond nog niet was, is het Kamerdebat over de aanslagen uitgesteld.

De Belg El Bakraoui werd in juni vorig jaar aangehouden bij de Turks-Syrische grens. Turkije zette hem daarna uit naar Nederland. 14 juli landde hij op Schiphol.

Bij zulke uitzettingen geven de Turken normaal telefonisch uitleg aan de politieliaison bij de Nederlandse ambassade. El Bakraoui was vorig jaar de enige uitgezette persoon waarbij dit niet gebeurde, schrijft Van der Steur aan de Kamer. Er waren vorig jaar circa veertig uitzettingen.

In plaats daarvan stuurde Turkije een bericht naar een ‘elektronisch portal’ die volgens Van der Steur zelden gebruikt wordt. Dat bericht zag Nederland niet. In dit bericht stond alleen zijn naam en vluchtinformatie – geen reden van uitzetting.

Een dag nadat El Bakraoui landde op Schiphol, werd Nederland ingelicht door België. Daarop werd zijn naam direct door de politiesystemen gehaald. Hij bleek daarin niet gesignaleerd te staan. „Daarom heeft Nederland geen actie ondernomen”, aldus Van der Steur.

De oppositie heeft nog veel vragen. Zo wil ze weten waarom Nederland niet alsnog aan Turkije gevraagd heeft wat de reden was dat El Bakraoui werd uitgezet.

Volgens NBC News stonden de broers El Bakraoui in Amerikaanse databases geregistreerd als potentiële terroristen.