Top van onlinewarenhuis Wehkamp stapt ‘vrijwillig’ op

Wehkamp ontkent dat Gert van de Weerdhof is ontslagen, maar zegt wel dat er een „verschil van inzicht” is met de nieuwe eigenaar, Apax.

Gert van de Weerdhof, de topman van onlinewarenhuis Wehkamp, stapt op. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. De woordvoerder ontkent dat Van de Weerdhof is ontslagen. „Hij vertrekt uit eigen beweging. Wel vanwege een verschil van inzicht met de nieuwe eigenaar Apax over de strategie.” Hoe dat verschil van inzicht luidt, wil Wehkamp niet zeggen.

Financieel directeur Ed Visser vertrekt ook, per 1 april, uit eigen beweging, aldus de woordvoerder. „Maar dat heeft niks te maken met het vertrek van de bestuursvoorzitter of met een verschil van inzicht.” Visser zou opstappen vanwege „persoonlijke omstandigheden”.

De Brit Jonny Crowe neemt voorlopig de taken van Van de Weerdhof over. De Zuid-Afrikaan Blake Booysen volgt Visser op.

Wehkamp werd in augustus vorig jaar overgenomen door de Britse durfinvesteerder Apax Partners. Daarvoor waren de aandelen in handen van RFS Holland Holding, dat ook eigenaar was van de bedrijven Create2Fit, Lacent en Fonq. Apax betaalde zo’n 450 miljoen euro voor RFS Holding. Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer hield een belang van 40 procent in het bedrijf.

Apax staat bekend om zijn harde aanpak. Het kocht PCM Uitgevers in 2004 en stak het bedrijf zo vol met schulden, dat het hier in 2007 bijna onder bezweek.

In 2014 daalde de omzet van RFS van 501,5 miljoen euro naar 498 miljoen. Het operationeel resultaat daalde bijna met eenderde tot 29 miljoen. Wehkamp ondervindt veel concurrentie van nieuwkomers op de webwinkelmarkt, zoals de Duitse schoenen- en modeverkoper Zalando.

Dat Apax webwarenhuis Fonq wil verkopen, zoals De Telegraaf meldt, wordt door de woordvoerder bevestigd noch ontkend.