IS pleegt zelfmoordaanslagen in Irak en Jemen

In een voetbalstadion in Irak vielen zeker 29 doden, in Jemen vielen bij drie zelfmoordaanslagen zeker 26 doden.

Een archieffoto van aanhangers van Islamitische Staat in de Noord-Irakese stad Mosul.
Een archieffoto van aanhangers van Islamitische Staat in de Noord-Irakese stad Mosul. Foto AP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft vrijdag zowel in Irak als in Jemen zelfmoordaanslagen uitgevoerd. In Irak vielen zeker 29 doden en meer dan zestig gewonden toen een militant van IS zich opblies in een voetbalstadion. In Jemen pleegde drie IS-aanhangers aanslagen bij militaire checkpoints van de Saoedische coalitie, daarbij vielen zeker zesentwintig doden, waaronder vele burgers.

De zelfmoordaanslag in Iraakse stad Alexandria vond plaats in een vol voetbalstadion op het moment dat de winnaar werd gehuldigd. Dat liet een plaatselijke politiecommandant weten aan persbureau AFP. De aanslag past in een patroon; de terreurbeweging heeft in de afgelopen maand meer dan honderd doden veroorzaakt met zelfmoordaanslagen op burgers en Iraakse militairen.

IS verliest veel terrein in Irak

IS bedient zich van zelfmoordaanslagen in een periode dat de terreurbeweging op de grond steeds meer terrein verliest. Het Iraakse leger maakte donderdag bekend dat ze bezig zijn met een offensief om Mosul, de grootste stad die in handen is van IS, terug te veroveren. Eerder op vrijdag werd bekend dat de één na hoogste man van IS is gedood door Amerikaanse militairen.

Daarnaast heeft een troepenmacht van Yazidi’s en tribale sunnitische militairen het grensgebied bij Sinjar veroverd op IS, zo meldt persbureau Reuters. Daarmee is een belangrijke doorgangsroute voor de terreurbeweging afgesloten.

Aanslagen in Jemen aan vooravond wapenstilstand

In Jemen pleegden drie aanhangers van IS zelfmoordaanslagen op militairen van de Saoedische coalitie, zo meldt persbureau AP. Een van de zelfmoordenaars blies zich op bij een checkpoint in de buurt van een militair kamp bij de zuidelijke havenstad Aden. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven, waaronder burgers.

Een tweede zelfmoordenaar reed in een ambulance in op hulpverleners die slachtoffers probeerde te helpen; vier mensen kwamen bij deze aanslag om het leven. De derde militant liet vlakbij het militaire kamp een auto ontploffen. Het is onbekend hoeveel mensen hierbij omkwamen. Hulpverleners verwachten dat het dodental verder zal oplopen.

IS maakt gebruik van de politieke chaos die heerst in het straatarme land. In Jemen woedt al een jaar lang een oorlog tussen Houthi-rebellen en het leger, die gesteund worden door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Meer dan zesduizend mensen zijn om het leven gekomen. Sinds afgelopen woensdag lijkt het tij voorzichtig te keren. Onder leiding van de Verenigde Naties zijn de strijdende partijen het eens over een wapenstilstand dat op 10 april moet ingaan. De vredesbesprekingen moeten op 18 april worden hervat in Koeweit.

In het door oorlog verscheurde Jemen pleegden aanhangers van IS al eerder aanslagen. Eind januari blies een zelfmoordterrorist zich op bij het paleis in Aden waar de Jeminitische president Abdu Rabu Mansour Hadi verbleef. Elf mensen kwamen om het leven, een hoge generaal van het Jemitische leger raakte gewond.