‘Hij was bezig met zijn nalatenschap’

De gezondheid van Cruijff ging ineens hard achteruit, zegt zijn manager Carole Thate.

Thate (rechts) samen met Cruijff tijdens een evenement van de Johan Cruyff Foundation
Thate (rechts) samen met Cruijff tijdens een evenement van de Johan Cruyff Foundation Foto: Desiree Schippers/ANP

Carole Thate (44) staat bekend als rechterhand van Johan Cruijff. Zij werkte zeventien jaar met hem samen, het laatste jaar als manager.

Hoe waren Cruijffs laatste weken?

„De afgelopen anderhalve week ging het hard achteruit. Toen begonnen we ons zorgen te maken of het hem zou lukken eruit te komen. Ook Johan zelf kreeg het gevoel: dit gaat mij waarschijnlijk niet meer lukken. We gingen ons voorbereiden op wat komen ging. Wat niet wegneemt dat zijn dood als een verrassing kwam. Een enorm gemis.”

Vorige maand zei hij nog in een verklaring: ‘Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen.’

„Op het moment dat we met die verklaring naar buiten kwamen, kreeg Johan positieve resultaten. Het ging echt de goede kant op. Des te zuurder is het dat hij verrast werd door die plotselinge omslag.”

Bekijk hier een overzicht van de kranten die vanochtend met het nieuws van het overlijden van Cruijff openden.

Hoe heeft hij de laatste weken doorgebracht?

„Een week of twee geleden hebben Johan en Danny hun zoon Jordi in Israël bezocht. Dat ging prima. Ze hebben naar een wedstrijd gekeken en over voetbal gekletst. Daarna ging Johan ook nog met Max Verstappen op de foto.”

Hoe gaat zijn familie om met het plotselinge verlies?

„Ik wil niet met de emoties van de familie naar buiten gaan. Dat gaan ze op een gegeven moment wellicht zelf doen. Maar ze krijgen ongelooflijk veel belletjes, mailtjes en berichtjes van over de hele wereld.”

Is er al iets te zeggen over de manier waarop afscheid van Cruijff wordt genomen?

„We komen vrijdag, begin van de middag, met een bericht namens de familie naar buiten. Dan kunnen we daar wellicht iets meer over zeggen. We zijn druk bezig om alle dingen te plannen. Maar ik kan nog niks zeggen over wanneer, waar en hoe.”

U heeft jaren met Cruijff samengewerkt. Heeft u goed afscheid van hem kunnen nemen?

„Ik hecht weinig waarde aan dat moment. Ik heb in de loop der jaren veel mooie momenten met hem beleefd. We hebben zeventien jaar samengewerkt. De eerste zestien jaar was ik directeur van de Cruyff Foundation. Sinds een jaar doe ik zijn management. Op zijn verzoek verbind ik alle initiatieven waar zijn naam aan verbonden is: ‘the world of Johan Cruijff’.”

Wat zou Cruijff hebben gevonden van de vele reacties?

„Dat zou hij hartstikke mooi hebben gevonden. Toen bekend werd dat hij ziek was, stroomden de reacties ook binnen. Johan zei toen al: wat een impact heb ik op zo ongelooflijk veel mensen. Hoe bijzonder is het dat mensen dat doen voor mij.”

Heeft u Cruijff zien veranderen door zijn ziekte?

„Hij is bewuster gaan kijken naar datgene wat hij achterlaat. Het laatste jaar zei Johan: dit is het moment om mijn stempel te drukken en de juiste lijnen uit te zetten. Hij werd zich bewust van de rol die hij moest innemen. Het is niet niks wat er allemaal in zijn naam is opgericht. Hij voelde zich verantwoordelijk om dat in goede banen te leiden.”

Kon hij nog bijdragen aan de autobiografie die over hem in de maak is?

„Die staat gepland om dit najaar uit te komen. Daar heeft hij de afgelopen maanden veel tijd aan besteed. Bizar genoeg krijgt dat nu een hele bijzondere betekenis.”