Terreurverdachten opgepakt in België en Duitsland

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen in Brussel verdachten opgepakt die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Brussel in Parijs. De tentakels van het netwerk reiken inmiddels tot Frankrijk en Duitsland.

Foto Christian Hartmann / Reuters

Op verschillende plaatsen in Brussel zijn vrijdag en donderdagavond opnieuw verdachten gearresteerd die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel en Parijs, en met een verijdelde aanslag in Frankrijk op donderdag.

De meest spectaculaire politieactie vond vrijdagmiddag plaats nabij het Meiserplein in Schaarbeek. Bij een tramhalte daar werd een man neergeschoten. Op videobeelden van omwonenden is te zien hoe hij door de politie gesommeerd wordt om zijn rugzak van zich weg te duwen. Vervolgens brengt een politierobot de rugzak tot ontploffing.

Een andere video toont hoe een klein meisje door de politie wordt weggehaald van de tramhalte. Sommige media berichtten dat het om een gijzeling ging, maar volgens de omwonenden ging het om de dochter van de verdachte.

Twitter avatar makionagisa makiona david schaerbeek meiser vers 13h, 25/ 03/ 2016 https://t.co/nupcMcSC5L

Het federaal parket heeft ontkend dat het om Mohamed Abrini gaat, zoals sommige media hadden gemeld. Abrini is de man die samen met Salah Abdeslam werd gefilmd bij een tankstation in Noord-Frankrijk kort voor de aanslagen in Parijs. Hij is mogelijk ook de man met het hoedje op de videobeelden van de luchthaven van Zaventem.

Het parket heeft niet meegedeeld om wie het dan wel gaat. Wel heeft het vrijdag bevestigd dat de man links op de foto van de luchthaven wel degelijk de 24-jarige Najim Laachraoui is. Belgische media hadden dat twee dagen al gemeld. Lachraaoui’s identiteit werd pas begin deze week vastgesteld; daarvoor stond hij bekend onder de valse naam Soufiane Kayal.

Van Laachraoui zijn eerder dna-sporen gevonden op bomgordels die bij de aanslagen in Parijs zijn gebruikt en op een onderduikadres in het Waalse Auvelais in. Ook werden zijn sporen gevonden in het appartement in Schaarbeek waar de Brusselse aanslagen werden voorbereid.

Het vermoeden is dat Laachraoui de bommenmaker is van het terreurnetwerk. Hij studeerde voor ingenieur aan de Université Libre de Bruxelles in 2009 en 2010. Hij maakte zijn studie niet af maar hij haalde wel goede cijfers in chemie. Mogelijk heeft hij in Syrië een aanvullende opleiding gekregen.

Laachraoui vertrok begin 2013 naar Syrië. Hij is vorig jaar bij verstek veroordeeld in een megaproces in Brussel rond het ‘Schaarbeekse netwerk’ van ronselaars voor Syrië. Hij is wellicht een van de twee mannen die naar Europa zijn teruggekeerd via de Balkanroute, en die door Abdelhamid Abaaoud zijn opgehaald in Boedapest. De tweede man, Mohamed Belkaid, werd vorige week doodgeschoten tijdens de inval in het huis in Vorst, waar Salah was ondergedoken.

Spilfiguur van het Schaarbeeks netwerk is de 42-jarige Khalid Zerkani, die nu in de cel zit. Zerkani is door federaal procureur Bernard Michel omschreven als „de grootste ronselaar voor de jihad in België” en een man die „een hele generatie jongeren in Molenbeek heeft gecorrumpeerd”.

De tentakels van het netwerk reiken inmiddels tot Argenteuil in Frankrijk, waar volgens de Franse autoriteiten donderdag een nieuwe aanslag is verijdeld. De man die daar gearresteerd werd, de 34-jarige Reda Krekik, werd eveneens bij verstek veroordeeld tijdens het proces van vorige zomer in Brussel, samen met Abaaoud, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs.

Ook in de Brusselse gemeenten Jette, Sint-Gillis en Vorst zijn donderdagavond drie personen gearresteerd. Drie anderen werden opgepakt voor het gebouw van de federale politie waar het onderzoek wordt gevoerd. Het parket heeft geen informatie gegeven over hun identiteit.

Als de laatste tijd ook andere Brusselse gemeenten opduiken in het onderzoek, is dat omdat Molenbeek geen alleenstaand geval is. Een reeks andere gemeenten of wijken vertonen dezelfde sociologische kenmerken als Molenbeek, voornamelijk Sint-Gillis, Vorst, Anderlecht, Laken en Schaarbeek.

Die wijken worden aangeduid als de ‘croissant pauvre’ (halfrond van de armoede) van Brussel omwille van de manier waarop zij het centrum van de stad omringen. De twee uiteinden van het halfrond, Sint-Gillis en Schaarbeek, zijn er de laatste jaren wel sterk op vooruitgegaan.

Ook in Duitsland zijn vrijdag aanhoudingen verricht. In Düsseldorf is een man aangehouden die op hetzelfde vliegtuig naar Amsterdam zat als Ibrahim el-Bakraoui, een van de daders van Zaventem, toen die door Turkije was uitgewezen.

Een tweede man in Giessen werd gearresteerd omdat hij drie minuten voor de aanslag op metrostation Maalbeek in Brussel twee sms’jes had ontvangen. In het eerste stond ‘Khalid El Bakraoui’, in het tweede ‘fin’.