Vierentwintig uur per dag kijken naar virtueel hert

Het internet biedt soelaas voor hertenliefhebbers. Nu zij de Amsterdamse waterleidingduinen beter kunnen mijden - de provincie Noord-Holland kreeg begin maart toestemming om daar de komende vijf jaar zo’n tweeduizend damherten af te schieten - moeten zij naar andere middelen grijpen.

De San Andreas Deer Cam biedt uitkomst: vierentwintig uur per dag een livestream die het wel en wee volgt van een virtueel hert. De Amerikaanse kunstenaar Brent Watanabe maakte een aantal aanpassingen in de code van het computerspel GTA: San Andreas uit 2004 bij wijze van kunstproject. Het spel, oorspronkelijk een misdaad-simulator waarin de speler als crimineel zelf zijn doelen kiest, veranderde hij in een virtuele natuurzender.

Gestuurd door algoritmes doolt Watanabe’s hert zelfstandig door de uitgestrekte virtuele wereld. Het dier vertoont opvallend natuurlijk gedrag: afwisselend struint het over stranden, beklimt het bergen of zorgt het voor een verkeersopstopping. Net als bij de spelers in San Andreas reageert de omgeving op het gedrag van het hert.

Het hert kan ook de politie achter zich aan krijgen en beschoten worden. Anders dan in de waterleidingduinen, is het virtuele hert onsterfelijk en loopt het onverschillig door.