Promotie Gelderlandplein met kunst en 100.000 glossy’s

Wat hebben lentewijnen, Humberto Tan en een blauw geweven kussentje van 159 euro gemeen? Inderdaad: ze staan allemaal in het GP Magazine. Nee, dat is niet het tijdschrift van de zoveelste BN’er, maar van het verbouwde winkelcentrum Gelderlandplein in Zuid. De glossy – 134 pagina’s en een oplage van 100.000 – is gemaakt ter ere van de nieuwe plek en werd uitgedeeld aan omwonenden en bezoekers.

Het is nieuw dat een Amsterdams winkelcentrum een geheel eigen magazine heeft. Of nou ja, winkelcentrum, wie door de glossy bladert verwacht eerder een waar shopparadijs. Op het Gelderlandplein doen ze namelijk niet langer aan „runshopping”, maar renoveerde Kroonenberg Groep de boel tot „een plek waar je wilt zijn en blijven [...], allemaal kwaliteit naast elkaar.” Een plek met internationale allure bovendien, schrijft eigenaar Lesley Bamberger. Mét eigen buslijn.

Maar wie de afstand naar diep Zuid aflegt, komt wel een beetje van een koude kermis thuis. Want hoewel, zoals beloofd, er inderdaad een groot winkelaanbod is (HEMA, een zeer grote Albert Heijn, De Tuinen, Douglas, Coffee Company en zelfs een hotel), en het binnen schoon, ruim en netjes is, blijft die bijzondere ervaring toch uit. Het blijft een winkelcentrum – niet meer dan dat. En zoals een jonge voorbijganger die in de buurt woont, zegt: het is niet zo gezellig. Of, verbetert hij zichzelf: „Niet voor mij in ieder geval, misschien wel voor oudere mensen. Die zie je hier veel.” Behalve de MANGO zijn de kledingwinkels ook vooral op de oudere consument gericht – denk McGregor en pakkenwinkel Pauw.

Het enige wat die „beleving” boven de kleinburgerlijke luxe van veel winkels zou kunnen tillen – en ook bezoekers van buiten Amstelveen en Buitenveldert kan trekken – zijn de kunstwerken die gezamenlijk een tentoonstelling vormen. De bezoeker loopt hier als het ware doorheen. Maar op het moment van schrijven staan de kunstwerken er nog niet. Op 5 april moeten ze er staan – en wordt het plein wellicht glossywaardig.